HUBOL: Najavljena ušteda od 600 milijuna kuna mogla bi dovesti do financijskog sloma u zdravstvu

HUBOL: Najavljena ušteda od 600 milijuna kuna mogla bi dovesti do financijskog sloma u zdravstvu

Foto: Arhiva

HRVATSKA udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ustvrdila je danas da u zdravstvenom sustavu nema prostora za bilo kakve dodatne uštede te je upozorila da bi najavljena ušteda od 600 milijuna kuna mogla dovesti sustav do financijskog sloma.

"Ponavljamo da u izazvanom kaosu s prijetećim financijskim slomom nema prostora za bilo kakve dodatne rezove i uštede i da su izrečenih 600 milijuna kuna samo virtualna brojka bez ikakvog uporišta u stvarnosti", ističe HUBOL u priopćenju nakon što je jučer Vlada najavila da u sklopu mjera smanjenja prekomjernog deficita zdravstvo mora uštedjeti 600 milijuna kuna.

HUBOL posebno opasnim i neodgovornim smatra "paušalno izrečenu brojku" bez jasnog pojašnjenja o kojim se točno mjerama i rezovima radi.

Udruga poziva Ministarstvo zdravlja da "prekine s dosadašnjom praksom te da odmah i do u detalje pojasni kako će se ostvariti planirane uštede, ako misle da je takvo što uopće moguće. U protivnom neka jasno kaže svojim nalogodavcima iz Vlade da nikakve dodatne uštede više nisu moguće i time konačno pokaže odgovornost prema svojim građanima, posebno prema korisnicima zdravstvenih usluga".

Godišnji gubici 1,5 milijardi

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HUBOL je također ponovno napao uvođenje smjenskog rada, ustvrdivši da nije postigao nikakve financijske učinke, a u samo par tjedana doveo je do drastičnog pada izvršenih zdravstvenih usluga, produljenja listi čekanja i pada kvalitete zdravstvene zaštite.

Predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža upozorava da već sada bolnice do 20. u mjesecu potroše svoje limite, a dalje stvaraju gubitke koji na godišnjoj razini za cijeli sustav iznose 1,5 milijardi kuna.

S dodatnim uštedama od 600 milijuna kuna bolnice će svoje limite potrošiti već do 15. u mjesecu, a gubici će se popeti na 2,1 milijardi kuna, kaže Goluža.

Upitan kako su liječnici u takvoj situaciji mogli štrajkom tražiti dodatnih 800 milijuna kuna godišnje za svoja primanja, Goluža je odgovorio da HUBOL nije sindikat, već strukovna udruga.

Da se udovoljilo zahtjevima liječnika, to ne bi iznosilo više od 100 milijuna kuna godišnje, a ne 800 milijuna kako je bilo plasirano u medijima, kaže predsjednik HUBOL-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara