Hoće li rušenje malezijskog putničkog zrakoplova izazvati katastrofalnu lančanu reakciju?

Hoće li rušenje malezijskog putničkog zrakoplova izazvati katastrofalnu lančanu reakciju?

Screenshot: LifeNews/YouTube

AKO IMA istine u onome da se povijest ponavlja, jučerašnje rušenje zrakoplova Malaysia Airlinesa na istoku Ukrajine moglo bi biti okidač za opasnu lančanu reakciju, piše britanski The Telegraph u analizi u kojoj podsjeća što se dogodilo 1988. godine kad je brod američke ratne mornarice u Perzijskom zaljevu oborio iranski putnički zrakoplov koji je bio na rutinskom letu prema Dubaiju.

Krvava iranska osveta

Let 655 Iran Aira oboren je nad Perzijskim zaljevom 3. srpnja 1988. godine. Američka strana tvrdila je kako je pilot skrenuo s normalnog kursa i ignorirao uzastopna upozorenja radijskom vezom. Poginulo je svih 290 putnika i članova posade. Među njima je bilo i 66 djece te 38 osoba koje nisu bile iranski državljani. Bio je to okidač za međunarodni incident i stvaranje velike netrpeljivosti Irana prema SAD-u. Iran je rušenje putničkog zrakoplova nazvao "barbarskim masakrom", a SAD-u su poručili kako će "osvetiti krv svojih mučenika".

A osveta je stigla ubrzo i imala je stravične posljedice. Pola godine kasnije teroristi su podmetnuli bombu u jumbo jet Pan Ama. Zrakoplov je eksplodirao iznad Lockerbieja. Poginulo je 270 ljudi. Kasnije je za bombaški napad osuđen libijski agent, ali je rašireno uvjerenje kako je napad zapravo isplanirao Iran kao osvetu za katastrofu koju je Amerika njima prouzročila šest mjeseci ranije.

Rusija kao zračna zona smrti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To nije bio prvi stradali putnički zrakoplov. U rujnu 1983. godine let KAL 007 Korean Airlinesa preletio je preko Kamčatke. Pilot nije bio svjestan da je privukao pozornost sovjetskih radara i borbenih zrakoplova jer su nadletjeli područje s nekima od najosjetljivijih ruskih vojnih baza. Bio je daleko od planiranog kursa, a kako je istraga kasnije pokazala, to se dogodilo zbog kvara na navigacijskoj opremi.

Sovjetski borbeni zrakoplovi bezuspješno su pokušali kontaktirati zrakoplov, a s obzirom da je bila noć nisu uočili da je riječ o putničkom zrakoplovu jer Boeing 747 nalikuje zrakoplovu kojeg je američka vojska često koristila za nadzor istočne obale Rusije. Jedan od borbenih aviona stoga je raketom srušio korejski putnički zrakoplov u Japansko more. Poginulo je 269 osoba.

Katastrofa iz 1983. godine nije bio prvi zračni incident između Sovjetskog saveza i Korean Airlinesa. Samo pet godina ranije dvije su osobe poginule kad su sovjetske snage prisilno prizemljile putnički zrakoplov koji je ušao u ruski zračni prostor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara