Hrvatska i SAD počinju razmjenjivati podatke o bankovnim računima

Hrvatska i SAD počinju razmjenjivati podatke o bankovnim računima

Ilustracija: freeimages.com

VLADE Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u postupku su sklapanja Sporazuma o unapređenju ispunjavanja poreznih obveza na međunarodnoj razini i provedbi američkog Zakona o dostavljanju podataka o nerezidentnim računima (FATCA) u Republici Hrvatskoj, objavila je Hrvatska udruga banaka.
 
Status svojih klijenata u odnosu na zahtjeve FATCA-e financijske institucije počet će utvrđivati od 1. srpnja 2014. godine temeljem podataka koje će im klijenti dati popunjavanjem odgovarajućih obrazaca.
 
Ovim Sporazumom Vlada Republike Hrvatske obvezuje se prikupljati od financijskih institucija u RH podatke o računima i financijskoj imovini američkih poreznih obveznika te će tako prikupljene podatke razmjenjivati s Vladom SAD-a. Istovremeno će, temeljem ugovorenog reciprociteta, Vlada SAD-a prikupljati informacije o određenim računima i financijskoj imovini koje hrvatski rezidenti imaju u financijskim institucijama u SAD-u, uz odgovarajuće mjere zaštite.
 
Financijske institucije dostavljat će Poreznoj upravi podatke o računima i financijskoj imovini samo onih klijenata kod kojih su utvrdile postojanje nekog od taksativno propisanih indicija temeljem kojih se određeni klijent može smatrati državljaninom ili rezidentom SAD-a ili pravnom osobom iz SAD-a.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
S obzirom na to da će se status klijenata u odnosu na zahtjeve FATCA-e početi utvrđivati prije sklapanja i stupanja na snagu bilateralnog sporazuma između Vlade RH i Vlade SAD-a, klijenti će, popunjavanjem odgovarajućih obrazaca, financijskoj instituciji dati pisanu suglasnost za obradu njihovih osobnih podataka za potrebe FATCA-e.
 
Na ovaj način želi se poboljšati suradnja s drugim zemljama u razmjeni poreznih podataka, unaprijediti porezni nadzor i suradnja u naplati poreza na međudržavnoj razini.
 
Sjedinjene Američke Države donijele su FATCA-u u ožujku 2010. godine kako bi spriječile poreznu evaziju američkih poreznih obveznika koji raspolažu računima ili financijskom imovinom u financijskim institucijama izvan SAD-a.
 
Kako bi se omogućila provedba FATCA-e, SAD sklopile su ili su pred sklapanjem bilateralnih sporazuma s većim brojem država, uključujući i sve države članice EU.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara