Hrvatska se i dalje bori s poplavama: Najkritičnije u Čičkoj Poljani, Jasenovcu i okolici Siska

Hrvatska se i dalje bori s poplavama: Najkritičnije u Čičkoj Poljani, Jasenovcu i okolici Siska

Foto: Denis Jerković/Cropix, Zoran Žic

STANOVNICI neretvanskog kraja, ali i Čičke Poljane, noćas nisu spavali. Vodni val koji je zahvatio ta područja uzrokovao je brojne nevolje, a vatrogasci i građani gotovo su cijelu noć postavljali zečje nasipe na ugrožena područja, ne bi li pokušali spasiti kuće kojima je voda ozbiljno zaprijetila.

Na neretvanskom području je sinoć najteže bilo u okolici Metkovića. Još tijekom jučerašnjeg dana na tom je području poplavljeno 15 kuća, kao i lokalna cesta od Metkovića do Narone te dio naselja Jerkovac. Ipak, danas stižu bolje vijesti - vodostaj Neretve u blagom je padu.

"Stanje u dolini Neretve je i dalje ozbiljno, ali je puno povoljnije nego što je to bilo u posljednja dva dana", rekao je voditelj Hrvatskih voda za sliv Neretva - Korčula Joško Erceg za Radio Ploče.

"Stanje se stabiliziralo, ali opasnost nije do kraja prošla. Trenutno je u Metkoviću vodostaj opao za 35 centimetara u odnosu na jučer. Istu situaciju imamo na akumulaciji Jablanica gdje je pad vodostaja oko 60 centimetara što znači da je situacija stvarno povoljnija nego jučer. Manji su međudotoci između Jablanice i Mostara tako da imamo i smanjeno isticanje iz hidrocentrale Mostar za nekih 300 kubika u odnosu na jučer. Danas će se propuštati viškovi vode da bi se pripremilo za sljedeći vodni val koji bi mogao biti nakon padalina koji se očekuju sutra i prekosutra", rekao je Erceg za Radio Ploče.

Kritično u Čičkoj Poljani
 
Zbog spajanja Save i Kupe, te izlijevanja u Odru došlo je do vraćanja vode iz smjera Veleševca prema Čičkoj Poljani. Ugrožene su kuće. Aktivirana su sva vatrogasna društva Grada Velike Gorice koja rade na gradnji zečjih nasipa i obrani kuća.


 
"Od jučerašnjeg jutra se prati stanje na terenu i Hrvatske vode su obaviještene, ali su s gradnjom zečjeg nasipa na potezu Veleševec – oteretni kanal počeli prekasno. Na kraju su odustali" izjavio je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice Stjepan Kos. Tijekom srijede je u Čičkoj Poljani bilo aktivirano 28 vatrogasnih društava koja su pokušavala spriječiti vodu da prodre do kuća.

"Pumpa je dovezena iz Osijeka te se od 6 sati pumpa voda. Usporedno s time, rađeni su i nasipi, tu se radi o vraćanju vode iz smjera Veleševca prema Čičkoj Poljani", istaknuo je Herček.

Djelatnici Hrvatskih voda pokušat će nabaviti još jednu pumpu, kako bi se ubrzali radovi izbacivanja vode iz kuća. Normalizaciji stanja na terenu pogoduje i smirivanje vremena.

"To se sve sada ipak smiruje. Evo za današnji dan je prognoza dobra i vjerujem da će se do kraja dana sve polako smiriti", zaključuje Herček.

"Cijelu noć smo radili zečje nasipe oko kuća koje su bile ugrožene i preko glavne ceste koja vodi od ulaza u Čičku Poljanu sa strane od Novog Čiča pa sve do nasipa i situacija je takva voda stalno pomalo raste. Negdje oko četiri sata ujutro došla je jedna pumpa i ta pumpa je oko 5:30 stavljena u pogon. I sad ta pumpa polako iz ovog dijela kraj sifona tako da prebacujemo vodu u oteretni kanal", rekao je jutros načelnik stožera za spašavanje Velike Gorice Stjepan Kos.Iako je današnji dan počeo sunčanim vremenom u većini zemlje, već sutra se očekuju nove padaline, a s njima su mogući i novi problemi na poplavljenim područjima.

Sava i Kupa prijete Jasenovcu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sava i Kupa i dalje prijete Jasenovcu i pokupskim selima u okolici Siska. Sve snage su na terenu, rekao je Media servisu Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda.

"Učvršćivanje nasipa, prepumpavanja voda iz zaobalja koje se visoke radi zaštite objekata. S druge strane zbog visokih vodostaja u Lonjskom polju kod sela Svinjičko nadograđuju se nasipi u dužini od pet kilometara. Iste aktivnosti se provode na području općine Jasenovac gdje su vodostaji Save u izvanrednim mjerama obrane od poplave. Srećom Una više nije u porastu i ima lagani pad", rekao je Čavlović.

Zbog poplava zatvorene brojne ceste

Kako je izvijestio HAK, zbog poplava su zatvorene sljedeće ceste:

D36 na dionicama: Popovača-Sisak, Pisarovina-Jamnička Kiselica, Gradec Pokupski-Lijevo Sredičko i u mjestu Koritinja,
- ŽC3275 Stankovac-Slana,
- ŽC 3195 Stankovac-Prekopa,
- ŽC2076 Slokovec-Mali Bukovec,
- ŽC3121 Hrastelnica-Palanjek,
- ŽC3156 Žažina-Mala Gorica,
- ŽC2111 Jalševec Svibovečki-Gornja Poljana,
- ŽC2231 Draganec-Farkaševac,
- ŽC5130 Zalužnica-Doljani,
- ŽC3253 Košutarica-Mlaka,
- ŽC5153 Gornji Kosinj-Bakovac,
- ŽC 5146 Donji Kosinj-Rudinka,
- ŽC6218 GP Prud-Metković,
- LC 59113 u mjestu Smokrić,
- LC 25005 Virje Otok-Virje Križevljansko,
- LC 33139 Kraljeva Velika-Trebež,
- LC 33086 u mjestu Skela,
- LC25092 Martijanec-Hrastovljan i
- LC 33017 Stružec- Potok- L33019 (obilazak Donja Jelenska-Zapovec).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara