Idući tjedan odluka o optužnici protiv Kirina u aferi Fimi media

Idući tjedan odluka o optužnici protiv Kirina u aferi Fimi media

Foto: FAH

ZAGREBAČKI Županijski sud idući će tjedan odlučiti hoće li potvrditi ili odbaciti optužnicu protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina u slučaju Fimi media.

Po riječima njegove odvjetnice Višnje Drenški Lasan optužno vijeće danas je počelo razmatrati optužnicu, a odluka bi trebala biti poznata u utorak 1. listopada.

Bivšeg ministra koji se nakon odlaska iz vlade vratio na dužnost gradonačelnika Virovitice Uskok tereti daje od 2006. do 2008. na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom znajući da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a.

MUP je izravnom pogodbom Fimi mediji dao 1,1 milijuna kuna vrijedan posao promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. MUP je novac isplatio, iako Fimi medija nije ispunila sve obveze iz ugovora, tvrdi tužiteljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bivšeg "prvog policajca" se tereti i da je krajem kolovoza 2006. poništio javni natječaj za pet promidžbenih kampanja, iako je 17 tvrtki već preuzelo dokumentaciju te odredio da se posao izravnom pogodbom sklopi s Fimi medijom.

Uskok smatra da je Kirin to učinio unatoč mišljenju stručnog povjerenstva da se ponuda treba usporediti s važećim cjenicima radijskog i TV emitiranja, ali i da nije razmotrio mogućnost izravnog pregovaranja s TV kućama pri čemu se mogla dogovoriti znatno niže cijena od cijene koju je ponudila Fimi media.

Nakon što su u proračunu za 2007. povećana sredstva za promidžbene kampanje, Kirin je u travnju 2007. donio odluku o prihvaćanju ponude Fimi medije kojoj je MUP za pisanje scenarija, snimanje i emitiranje radijskih i televizijskih promidžbenih poruka isplatio 16,1 milijun kuna.

U Uskoku tvrde da je zbog Kirinove zlouporabe položaja i ovlasti državni proračun oštećen za 7,3 milijuna kuna.

Kirin je jedan od čelnika državnih institucija i tvrtki čiji su postupci u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi izdvojeni od suđenja u kojemu je na optuženičkoj klupi bivši premijer Ivo Sanader i njegova bivša stranka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara