Inspektor koji je prodao fotografije Vidoševićevih umjetnina ne osjeća se krivim

Inspektor koji je prodao fotografije Vidoševićevih umjetnina ne osjeća se krivim

Foto: MUP

POLICAJAC specijaliziran za umjetnine Josip Vrbić, kojemu se sudi jer je mobitelom snimio nekoliko fotografija skrovišta za umjetnine bivšeg predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadana Vidoševića i dao ih Jutarnjem listu, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu kazao da se ne osjeća krivim.

> Odvjetnici: Inspektor fotografije Vidoševićevih umjetnina nije prodao nego dao

Vrbić je osim za zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno snimanje spornih fotografija Vidoševićeve zbirke, optužen i za neovlašteno posjedovanje oružja pronađeno tijekom pretrage njegova ureda.

Kao svjedokinja prvog dana suđenja ispitana je i novinarka Jutarnjeg lista Vanja Nezirović koja je kazala da se s Vrbićem našla nakon pretresa kuće dugogodišnjeg čelnika Gospdarske komore, uhićenog zbog izvlačenja 30-ak milijuna kuna iz ustanove koju je vodio punih 18 godina.

Novinarka se prisjetila da je Vrbić bio šokiran onim što je vidio u podrumu vile na Prekrižju te da joj je ispričao kako se i ranije bavio slučajevima povezanima s Vidoševićem, ali da je unutar sustava nailazio na zapreke. Zato je, navodno, bio u strahu da bi sporne fotografije mogle ostati skrivene od oka javnosti.

Pred vijećem suca Ivana Turudića ispitano je još četvero svjedoka, među kojima i dvoje Vrbićevih kolega koji su potvrdili mogućnost da je oružje i streljivo pronađeno u njegovu uredu ostalo još od njegova prethodnika koji se, pak, toga nije mogao sjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje se nastavlja 16. rujna kada bi obrana i optužba mogli iznijeti svoje završne govore, nakon čega se očekuje i objava presude.

Iako je nakon podizanja optužnice Vrbić bio spreman priznati optužbe, u zamjenu za jednogodišnji zatvor u koji ne bi išao ako pet godina ne ponovi nedjelo, krajem veljače razvrgnuo je ranije postignutu nagodbu s tužiteljstvom. Njegov odvjetnik Zvonimir Hodak tada je kazao da nagodba nije povoljna za Vrbića te da će se tijekom suđenja dokazati da najpoznatiji hrvatski inspektor za umjetnine nije počinio kazneno djelo za koje ga terete.

Vrbić, koji se za potrage za ukradenim umjetninama usavršavao u Scotland Yardu te FBI-u, zbog davanja fotografija Jutarnjem listu uhićen je u studenom prošle godine, a nešto manje od dva tjedna proveo je u istražnom zatvoru zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Istovremeno ga je glavni ravnatelj policije udaljio iz službe zbog teže povrede službene dužnosti.

Prema pisanju medija Vidoševićeva je zbirka procijenjena na oko pet milijuna eura, no vrijednost joj je navodno nekoliko puta veća. Prema nekim izvorima zbirka je daleko najvrjednija u Hrvatskoj, a bez nje je navodno nemoguće napraviti retrospektivu pojedinih pravaca hrvatske umjetnosti, primjerice moderne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara