Islamistički sirijski pobunjenici napali jedno od zadnjih mjesta na svijetu gdje se još govori Isusovim jezikom

Islamistički sirijski pobunjenici napali jedno od zadnjih mjesta na svijetu gdje se još govori Isusovim jezikom

Ilustracija: Google Maps

MILITANTNA skupina povezana s al-Kaidom napala je u srijedu pretežno kršćansko stanovništvo planinskog sela Maalouli u zapadnoj Siriji koje simpatizira režim predsjednika Bašara al-Asada, javlja RT.

Napad je počeo u zoru kada se pripadnik skupine Jabhat al-Nusra raznio pokraj vladine kontrolne točke na ulazu u selo, objavile su obje strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Maaloula je selo od oko dvije tisuće stanovnika koje se nalazi 60 kilometara sjeveroistočno od Damaska. Iz njega potječu najstarije kršćanske relikvije, a ono samo je poznata destinacija hodočasnika. Međutim, posebno se ističe po tome što je jedno od malobrojnih mjesta gdje se još govori aramejskim - biblijskim jezikom kojim je, kako se smatra, govorio i Isus Krist. U Maalouli stoljećima žive različite vjerske i etničke skupine te selo zbog toga predstavlja simbol tolerancije i suživota. Najviše je grkokatolika, pravoslavaca i muslimana.

Granatirali crkvu

Nakon bombaša samoubojice, pobunjeni pripadnici al-Nusre otvorili su vatru te kasnije uspjeli zauzeti kontrolnu točku i hotel. U napadu su ubili osam sirijskih vojnika. S hotela na vrhu brda granatirali su selo te oko 80 ljudi natjerali da potraže spas u tamošnjem samostanu, rekla je opatica za Associated Press. Militanti su upali u selo te gađali kršćanske crkve minobacačima. U Hramu svetoga proroka Ilije buknula je vatra, a zgrada je oštećena.

Papa Franjo danas je ponovio apel kojim moli sukobljene strane da ne ulaze u rat, a napad na povijesnu baštinu važnu za razvoj čitave zapadne kulture nije došao do ušiju državnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara