Kardinal Bozanić: Papa ne krije zadovoljstvo ishodom referenduma o braku

Kardinal Bozanić: Papa ne krije zadovoljstvo ishodom referenduma o braku

Foto: Hina

KARDINAL Josip Bozanić potvrdio je danas da je s papom Franjom 7. prosinca razgovarao i o hrvatskom referendumu o braku te je rekao kako Papa "ne krije zadovoljstvo ishodom referenduma".

"Nisam trebao ništa tumačiti. Papa je bio itekako dobro informiran i ne krije zadovoljstvo ishodom hrvatskog referenduma", rekao je kardinal Bozanić u emisiji "Znakovi vremena" Hrvatskoga katoličkog radija.

Kardinal Bozanić zauzeo se da se "znanstveno ispita" sve što se događalo u kampanji uoči referenduma o braku. "Mislim da bi bilo potrebno da se znanstveno ispita što se sve dogodilo u tijeku te inicijative, da se znanstveno ispitaju ti svi napadi, kakvim su etiketama neki bili prozivani, da se vidi tko je to izazivao mržnju, bio širitelj mržnje u tome", rekao je i ocijenio da je ta inicijativa "pokazala nešto puno više i šire, tko je bio promicatelj ideoloških napetosti".

Referndum kao poticaj za nove inicijative

Kardinalu je zasmetalo ponašanje državnih dužnosnika u referendumskoj kampanji. "Trebalo bi dobro ispitati ponašanje nositelja državnih službi jer nositelj državne službe je predstavnik svih građana i u tome se oni ne smiju opredijeliti, nego moraju poštovati volju svih građana. Ako se opredjeljuju, oni diskriminiraju određenu skupinu", ustvrdio je.

Također je rekao kako se tijekom referendumske kampanje "nekada dobivao dojam velike medijske blokade". "Kao da imamo razne gospodare, a jednog urednika", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kardinal Bozanić smatra da je referendum "učinio da su ljudi povjerovali da nešto mogu učiniti, da narod može učiniti", da demokracija narodu ne omogućuje samo da iznese mišljenje, nego da se i njegovo stajalište poštuje i da ono "donese plod". "To je nešto novo, što daje poticaj i za neke nove inicijative", zaključio je.

Odnos između države i Crkve kardinal Bozanić smatra korektnim iako ističe da ima nekih pitanja "koja se ne tretiraju na isti način", poput zdravstvenog odgoja, ali i područja na kojima je dijalog lakši.

"Bilo je i bit će dijaloga i susreta. Mislim da se želi više napuhati neke stavove preko medija nego što je to u stvarnosti", rekao je.

Bolje informiranje građana

Na rasprave o uvođenju crkvenoga poreza, kardinal Bozanić odgovara kako do njega ni s jedne državne instance nije došao takav prijedlog. "Mislim da se radi o pisanju, nagađanju, o nekom stvaranju nekih dojmova, a ne o stvarnosti", istaknuo je.

Ocijenio je kako je potrebno da država i mediji koji se bave tom temom građane bolje obavijeste koliko novca iz proračuna u odnosu prema broju vjernika prima pojedina vjerska zajednica, ali i kolika su davanja za različite nevladine organizacije.

"Kad se konfrontiraju konkretne činjenice, onda se može puno drugačije govoriti. Napuhane su neke stvari jer se žele stvoriti dojmovi i predstaviti na način koji često puta ne odgovara stvarnosti", ustvrdio je kardinal Bozanić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara