Kerum želi novi mandat: Napravio sam vrtiće, uredio prometnice... Što bi tek bilo da sam dolazio na posao?

Kerum želi novi mandat: Napravio sam vrtiće, uredio prometnice... Što bi tek bilo da sam dolazio na posao?

Foto: Joško Ponos/Cropix

"U ČETIRI godine napravio sam vrtiće, Zapadnu obalu, uredio prometnice, a tko zna što bih sve još napravio da sam svaki dan bio na radnom mjestu", rekao je aktualni splitski gradonačelnik Željko Kerum, najavljujući svoju kandidaturu za drugi mandat.

"Unazad mjesec ili dva dana spominjalo se da je Kerum ili HGS politički mrtvac. To ne stoji. Jedno su priče, a drugo činjenične stvari. Tako da te insinuacije i laži, kao Kerum nije dolazio na posao, nije napravio ništa - ja ih pitam tko je napravio to sve? Što bi bilo da sam dolazio na posao onda? Ne znači to ako si ti fizički u uredu da ćeš odraditi neki posao. Dapače, kad si u uredu, ne možeš odraditi ništa jer na hodniku uvijek čeka deset ljudi", rekao je Kerum dodavši kako je u kandidaturu krenuo iz inata.

"Mene se prikazivalo i dan-danas kao primitivac, neškolovan, i tako dalje. To nema žive veze. Ja sam htio to izbjeći. Jedan od najbitnijih i najvećih razloga zašto se ponovo kandidiram i zašto neću odustati od politike - kad hodam po gradu meni ljudi kažu 'Kerume, ne predaji se. Dali smo ti glas onda, dat ćemo ti i sada. Izdrži, 'ajde dalje'. Zbog njih nema šanse da ću odustati. Nepravda me tjera naprijed. Ostat ću vjerodostojan, ostat ću u svom stilu, funkcionirat ću kako sam funkcionirao i radit ću strategiju za ovaj grad", kazao je Kerum i nabrojao sve projekte koje je proveo u posljednje četiri godine.

"Riješio sam vrtiće, penzionere..."

"Čim smo došli, riješio sam vrtiće. Naravno, stalno se spominje zašto je izabran Livaja. Livaja je izabran da napravi na brzinu i da riješi problem u hodu. Sreća Božja što su mediji brzo reagirali. Da su sačekali, mogli su napraviti kaznenu prijavu. Onda je Livaja isključen, ja sam donirao novce, mi smo napravili vrtiće. Iza toga smo na taraci od Jokera riješili knjige, pa smo riješili penzionere, pa smo riješili kanalizaciju za Sorobiju, pa smo riješili prometnice po gradu - raskrsnice i sve ostalo".

Dodao je i kako je na početku mandata suradnicima rekao kako za njima mora nešto ostati što će 'ljudima zapeti za oko'.

"To ne može nitko zažmiriti. Može se zažmiriti kad vidiš nešto da je veliko metar-dva-tri, ali kad vidiš nešto što je napravljeno kao Zapadna obala, onda ne možeš. Od Austro-ugarske u Splitu nije napravljen metar obale, a sada je napravljeno 700 metara. Ne samo to, danas svaki čovjek u Splitu za 1.200 eura, neka se prijavi, ima se pravo uknjižiti na banku i može kupiti stan odmah sada. Mogu to garantirati, ne treba životom, garantiram s nekretninom", rekao je Kerum.

"I dalje sam najveći gazda u gradu"

Novca u gradskoj blagajni ima dosta, uvjeren je Kerum, a bit će ih i još ako se u koncesiju da Zapadna obala.

"Ponuda ima i ovog trenutka. Ako će iduće Gradsko vijeće utrošeni novac na Zapadnu obalu vratiti, može ga vratiti jučer. Dakle, ne sutra nego jučer. Ponude postoje gdje privatni investitori žele preuzeti Zapadnu obali i platiti do zadnje kune sve što je uloženo, ali da je oni koriste 20 do 30 godina", rekao je splitski gradonačelnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kerum nije želio previše komentirati stanje u njegovoj tvrtki Kerum d.o.o., koja je prema medijskim napisima na rubu bankrota, a radnici potražuju pet neisplaćenih plaća.

"Moja je tvrtka bila i ostala i ja sam bio i ostao gazda najveći u gradu. Kerum nema radnika i svim radnicima je sve isplaćeno i to u osmom mjesecu", rekao je Kerum.

U koaliciju za lokalne izbore HGS neće ući sa niti jednom strankom, a postizborne koalicije dolaze u obzir sa svima, kaže Kerum dodajući da HGS nije isključiv po tom pitanju.

Bilač: Kerum je poslovno i financijski urušen

"Posljednje četiri godine razotkrivam nered i rasipanje, kao i nerad aktualnog gadonačelnika Splita čiji nam je slogan osvoji i iskoristi i te kako poznat", istaknula je na konferecija za novinare kandidatkinja za gradonačelnicu Splita Sanja Bilač.

"Danas taj isti Željko Kerum, poslovno i financijski uništen traži slamku spasa u još jednom mandatu, jer mu ne preostaje ništa drugo osim političke trgovine", rekla je Bilač.

"Posve smo svjesni činjenice da je aktualni gradonačelnik poslovno i financijski urušen. U toj situaciji jedina slamka spasa jest novi mandat ili, bolje rečeno, novo sisanje grada, gradskog proračuna i sredstava građana Grada Splita", istaknula je Bilač.

Ne samo da se radi o ogromnim dugovima koje je napravio u gradskoj blagajni, ističe Bilač, Kerum je i privatno u velikim dugovima, koji su ističe Bilač nastali u kriminalnim okolnostima.

"Podaci pokazuju da ne samo da je on u gubicima, nego da je tu riječ o kriminalu kojeg možemo usporediti s Credo bankom i Karlovačkom bankom jer se postavlja pitanje tko je uopće dozvolio ovakvom čovjeku, ovakvom gubitniku dati kredit i tko će ga u konačnici isplaćivati".

Bilač ističe kako su Kerumova dugovanja veća od njegove imovine i postavlja pitanje kako je takva osoba mogla dobivati nove kredite. Prema izvatcima koje je prezentirala novinarima zaključno s 2011 .godinom, pet firmi Željka Keruma je u blokadi. Na tim dokumentima ističe se kako dugovanje u Adriatic d.d. dugovanje iznosi oko 180 milijuna kuna. U Uvali Bene kapital iznosi 2.751,973 kuna, a kredit više nego dvostruko. U Kerum d.o.o. vrijednost materijalne imovine iznosi oko 234 milijuna kuna, a kredit nešto malo više od 850 milijuna kuna.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara