Kina jača vojsku kao osiguranje protiv strahota koje su je zadesile u Drugom svjetskom ratu

Kina jača vojsku kao osiguranje protiv strahota koje su je zadesile u Drugom svjetskom ratu

Screenshot: YouTube

KINA jača vojsku kao osiguranje protiv strahota koje je zemlja pretrpjela u Drugome svjetskom ratu, objavio je u petak vojni list u trenutku kad predsjednik države Xi Jinping putuje u Rusiju na obilježavanje 70. godišnjice završetka toga rata.

Jačanje kineske vojske, što podrazumijeva razvoj zrakoplova nevidljivih za radar i protusatelitskih raketnih sustava, zabrinjava i regiju i Washington otkako je 2013. na vlast došao Xi koji ima i čvršći odnos prema pomorskim sporovima.

Kinesko-japanski odnosi već su dugo zatrovani izostankom japanske želje da se iskupi, tvrdi Kina, za okupaciju dijelova Kine prije i u ratu i zato Peking ne propušta priliku da svoj narod podsjeti na to razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je najavila cijeli niz velikih događaja kojima će se obilježiti godišnjica završetka rata, a u rujnu će biti i vojna parada u Pekingu. Xi će u Moskvi u subotu sudjelovati na sličnoj paradi na kojoj će marširati i kineski vojnici.

U dugačkom uvodniku službenog dnevnika Narodnooslobodilačke vojske kaže se da je Kina pretrpjela poniženje japanske invazije zato što je u to doba bila slaba i vojno zaostala.

"U slaboj državi vojska će slabjeti, a kad se to dogodi, ponize vas", piše vojni list. "I danas svijetu nedostaje mira, a u međunarodnoj konkurenciji i dalje nema bitne promjene u odnosu na 'zakon džungle'", dodaje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara