Kina namjerava do 2020. očistiti 60 posto gradova

Kina namjerava do 2020. očistiti 60 posto gradova

Foto: Guliver image/Getty images

KINA se obvezala da će do 2020. godine 60 posto njezinih gradova moći udovoljiti propisanim standardima glede zagađenja, posebice imajući u vidu činjenicu da će gradovi sve više biti pod pritiskom zbog migracije stanovništva sa sela u gradove.

Očekuje se, naime, da će se u nadolazećem razdoblju više stotina milijuna Kineza preseliti sa sela u gradove. S takvim priljevom stanovništva problemi s okolišem, posebice zagađenjem zraka i nedostatnom količinom vode, postat će još ozbiljniji jer će urbana infrastruktura biti preopterećena. Gotovo svi kineski gradovi u kojima se bilježi razina zagađenja nisu ispunili zadane standarde. Tek tri od 74 velika kineska grada su zabilježila prihvatljivu razinu zagađenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina je već izdvojila sedam ključnih područja u kojima će pokrenuti probni program trgovanja ugljučnim dioksidom kako bi smanjila emisiju štetnih plinova koji uzrokuju učinak staklenika. Taj program je već pokrenut u provinciji Guandgong te gradovima Pekingu, Šangaju, Šenzenu i Tianjinu.

Državno vijeće, koje je donijelo plan borbe protiv zagađenja, također je obećalo veća ulaganja u poljoprivredna područja, tj. širenja čistih zona za proizvodnju hrane jer je hrana u Kini uvelike zagađena teškim metalima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara