Laburisti o Aferi Pomoćnik: To je posljedica organiziranog kriminala u Poreznoj upravi!

Laburisti o Aferi Pomoćnik: To je posljedica organiziranog kriminala u Poreznoj upravi!

Foto: HRT

"TVRTKA Šegonovih nije imala uvjete za kredit HBOR-a", ocijenila je Nansi Tireli iz laburista, govoreći o aferi pomoćnika ministra financija Linića, Branka Šegona.

"Postoje indicije o organiziranom kriminalu Porezne uprave, afera 'Pomoćnik' ne nameće samo pitanje sukoba interesa, nejednako se postupa, poduzetnici su nezaštićeni, vrši se porezna represija za tri kune, a pogoduje se pojedincima i interesnim skupinama, USKOK tri godine ne može dobiti informacije od Porezne vezano za imovinu Šegonovih", upozoravaju laburisti.

"Koji će to porezni inspektor doći kontrolirati tvrtku od sina gospodina Šegona kada mu je sam gospodin Šegon šef i nadređeni u onom dijelu interne revizije svake poreznog postupka. Dugo vremena već upozoravamo na nepravilnosti i, bit ću slobodna i reći kriminal, organizirani kriminal koji se događa u Poreznoj upravi", kaže Tireli.

Kako prenosi HTV saborska zastupnica Tireli ustvrdila je da je "Afera pomoćnik" posljedica nerada i organiziranog kriminala u Poreznoj upravi. Laburistička zastupnica upozorava da je štetno što Šegon vodi Upravu za financijsko upravljanje i nadzor u okviru koje je i Služba za suzbijanje nepravilnosti i prijevara. Tireli je pozvala na odgovornost i Ministarstvo financija jer USKOK-u tri godine nije dostavilo tražene podatke o podrijetlu imovine obitelji Šegon.
 
Komadina o Šegonu: Tko je kriv mora otići, a tko nije ne mora
 
Primorsko-goranski župan i potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina na današnjoj je konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje treba li pomoćnik ministra financija Branko Šegon dati ostavku zbog sukoba interesa, poručio "tko je kriv mora otići, a tko nije ne mora".

Komadina je rekao da nema detaljnijih saznanja o tom slučaju. "Po onome što sam čuo, pomiješani su obveza prijenosa vlasništva na odvjetnički ured i upravljanje tvrtkom, što obavlja direktor ili uprava, a u tom slučaju nije riječ o sukobu interesa", kazao je.

Bilo bi najbolje da se izbjegnu takve situacije, da dužnosnici nemaju privatne poslove koji se mogu dovoditi u vezu sa sukobom interesa, ali svi mi imamo prethodne živote pa ako je netko bio privatni poduzetnik, to se ne može tek tako gumicom izbrisati, istaknuo je Komadina.
 
I saborski hodnici brujali o aferi "Pomoćnik"

Afera "Pomoćnik" komentirala se na saborskim hodnicima. Treba li pomoćnik ministra Linića Branko Šegon odstupiti? Sporan je kredit koji je njegova tvrtka, a kojom upravlja njegov sin, dobila od HBOR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Pustite to da utvrdi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Ne bih licitirao na politički način. To su vrlo osjetljive stvari. Dajmo da se Povjerenstvo nametne kao meritum takvih stvari", rekao je predsjednik Sabora SDP-ov Josip Leko.

Što se dogodilo, nije poznato potpredsjednici Sabora SDP-ovoj Dragici Zgrebec. Više informacija trebala bi imati u utorak na sjednici Nadzornog odbora HBOR-a. "Imam saznanja samo iz novina, a što se zapravo dogodilo, vidjet ćemo na Nadzornom odboru HBOR-a", kazala je Zgrebec.

Šuker: Ako je netko prekršio određene odredbe, moralna pravila, onda se zna što je logična stvar

Na slučaj Šegon osvrnuo se i bivši ministar financija HDZ-ov Ivan Šuker. "Činjenice su jasne, bitno je hoće li netko vidjeti je li zakon prekršen, da je u pitanju HDZ, priča bi bila sasvim drugačija, no u konačnici treba vidjeti kuda tu priču netko vodi i kako će završiti", kaže.

"Brojke su egzaktne i može se vidjeti je li kredit dobiven kako su ga dobili drugi ili nije bilo tako. Sve je jasno, sve je mogao netko raščistiti, zakon je za sve jednak", rekao je Šuker kojem su jasne posljedice ako se pokaže da je kršenja zakona bilo.

"Ako je netko prekršio određene odredbe, moralna pravila, onda se zna što je logična stvar. Činjenice su jasne i što se tiče HBOR-a i sukoba interesa. Ako je netko trebao provjeriti i vidjeti, je li to tako ili to nije tako i temeljem toga onda dalje postupati. Međutim, neiznošenje činjenica na vrijeme dovodi do svega do čega dovodi. Ponavljam, u zemlji koja je ušla u Europsku uniju, koja se zalaže za vladavinu prava, zakon mora za sve biti jednak", istaknuo je Šuker.

HDSSB-ov Josip Salapić u izjavi novinarima je istaknuo: "O tome treba reći, prije svega, Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Smatramo da svi oni koji su eventualno počinili to za što se okrivljuju, trebaju za to odgovarati, ako je to tako. Ako je netko prekršio zakon, treba povući konzekvence, a najbolje da sam odluči treba li sam sa po svojoj savjesti poduzeti određene korake da se povuče s tog mjesta", poručio je Salapić.
 
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara