Lalić: Današnji HDZ vrijeđa elementarnu ljudsku logiku, oni su bili nevine časne sestre na vrlo gruboj orgiji

Lalić: Današnji HDZ vrijeđa elementarnu ljudsku logiku, oni su bili nevine časne sestre na vrlo gruboj orgiji

Foto: Hina, Index

POLITOLOG i sociolog Dražen Lalić za Index je istaknuo kako treba uzeti u obzir da je presuda nepravomoćna, ali isto tako naglašava da se ovakva presuda mogla očekivati budući da je u javnosti bila takva atmosfera te da je predočeno dovoljno dokaza.

Lalić smatra kako se sadašnje vodstvo HDZ-a ponaša neprimjereno i bizarno jer nisu preuzeli odgovornost, te da tvrde kako im je Sanader nanio veliku štetu, a ustvari su kaže, od novca kojeg je pribavio imali izrazito veliku korist budući da su na izborima 2007. godine pobijedili za dlaku SDP i to zahvaljujući ogromnoj količini novca kojeg su uložili u kampanju.

"Nije se uopće ni moglo pomisliti da će se izvući i stranka i bivši premijer, ali štete po HDZ-u su vezane za razne čimbenike. Šteta je poprilično određena i neprimjerenom politikom koju prema suđenju i sudjelovanju u korupciji vodi sam HDZ. Ta se politika izražava u bizarnim izjavama vodećih ljudi stranke koji nisu koristili strategiju mea culpa, odnosno priznanja grijeha. Izrazili su žaljenje, ali se u posljednjim izjavama i postupcima izbjegavaju suočiti sa svojom odgovornošću, ne samo Sanadera, nego stranke u cijelosti. Posebno je bizarno da stranka tvrdi kako su imali velike štete od koruptivnog djelovanja koje je bilo vezano samo za djelovanje Sanadera, a zapravo su imali najveću moguću korist, a to je četiri godine vlasti koje su dobili zahvaljujući ogromnim novcima koje su uložili u predizbornu kampanju 2007. godine", objasnio je Lalić.

Kaže kako su Suzana Kunac i on u svojoj knjizi Izborne kampanje u Hrvatskoj: dvije studije o tri izborna nadmetanjima, objavili rezultate iistraživanjaizborne kampanje 2007. koji su pokazali da HDZ najvjerojatnije ne bi ppobijedioda nije toliko mnogo novca utrošio u kampanju, a riječ je o 60 do 100 milijuna kuna.

Kolegica Kunac i on su tvrdi znanstvenom metodom jasno ustanovili da je HDZ imao dva najskuplja instrumenta izborne kampanje, odnosno TV spotove i jumbo plakate, s tim da je HDZ imao 50 posto od ukupnog broja spotova i jumbo plakata u Zagrebu u vrijeme predizborne kampanje 2007. godine."Naša javnost je zaboravljiva, ali ne smiju se zaboraviti neke činjenice. U lipnju 2007. SDP je imao prednost od pet do šest posto, a pet mjeseci kasnije HDZ je na izborima za dva do tri posto pobijedio SDP. Tih 7 do 8 posto realizirano je u vrijeme izborne kampanje, a za to je ponajprije trebalo novca", kazao je Lalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ističe kako je jasno da je HDZ tad imao najveću moguću korist od tog novca jer je osvojio izbore.

Novo vodstvo HDZ-a, tvrdi Lalić, ne ponaša se odgovorno, budući da ne priznaje odgovornost, a isto tako se nije ni riješilo političara koji su u vrijeme izvlačenje novca iz Fimi Medije bili jako istaknuti.

"Evo Šuker i dalje daje izjave, ako i Šeks i Kalmeta. Oni su se trebali maknuti iz politike da imaju iole časti jer su i oni odgovorni. U toj situaciji ova presuda će imati teške posljedice za HDZ, da su priznali odgovornost, i maknuli te kadrove onda bi mnoge njihove pristalice imale razumijevanja za njih, a ovako će HDZ imati teške posljedice i teško će preći tih 20 posto koliko imaju, a još slijede i nova suđenja, i HDZ je dio mučne priče i to sliči na krastu s rane koja se nije osušila i stvara se nova krasta", zaključio je Lalić.

Podsjeća da su Hrvatskom vladali bivši premijeri Ivo Sanader i Jadranka Kosor, ministri Božidar Kalmeta i Ivan Šuker, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, mijenjali su se tajnici stranke i svi oni su znali što se događa. "Pravili su se gluhi, nijemi i slijepi, samo da to ne bi priznali i to im je bila jako loša strategija koja im se može obiti o glavu, je narod očekuje da priznaju svoje grijehe", drži Lalić .

Da bi ostali na političkoj sceni, kao velika hrvatska stranka koja nije povezana samo s lošim što se dogodilo - korupcijom, ratnim zločinima, ekonomskom krizom, nego i s dobrim, jer su napravili i puno dobroga za Hrvatsku i ako tvrde da su novi HDZ, neka priznaju da su to učinili, plate dugove i krenu naprijed, poručio je Lalić.

"Oni to ne rade i zato im se stalno skidaju kraste koje ne zarastaju, a trebale bi. Oni kažu da ništa nisu napravili, oni su bili nevine časne sestre na vrlo gruboj orgiji, a to nitko ne može vjerovati", kazao je Lalić.

Takvom politikom i odnosom, smatra Lalić, HDZ vrijeđa elementarnu ljudsku logiku, a istovremeno tvrde da su novi HDZ.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara