Lalovac osniva porezni Uskok: Lovit ćemo velike igrače, nema više zatvaranja kafića zbog dvije kune

Lalovac osniva porezni Uskok: Lovit ćemo velike igrače, nema više zatvaranja kafića zbog dvije kune

Foto: Hina

MINISTARSTVO financija oformit će porezni Uskok. Zadaća ove posebne jedinice bit će suzbijanje poreznih utaja, rekao je Boris Lalovac.

Porezni Uskok bi se, kaže Lalovac, trebao baviti nadziranjem "velikih igrača". Bit će to centralno mjesto iz kojega će se voditi sve istrage o poreznim prevarama, u čemu će surađivati s DORH-om i ostalim institucijama.

"Nadzor će biti centraliziran kako bi se izbjegao utjecaj lokalnih moćnika na poreznike", rekao je Lalovac, dodavši da i druge europske zemlje imaju takve urede, koji su se do sada pokazali vrlo učinkovitima u borbi protiv poreznih prevaranata.

Nema zatvaranja kafića zbog par kuna viška

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istovremeno, porezni inspektori na obali Jadrana nastavljaju s nadzorom ugostiteljskih objekata. Ove godine, međutim, mediji nisu puni izvještaja o zatvaranju lokala zbog nekoliko kuna viška u blagajni. Lalovac kaže da se odlučio za drugačiji model nadzora od onog kojeg je prakticirao Slavko Linić.

"Nadzor se nastavlja s još većim intenzitetom, ali neće se kažnjavati oni koji imaju dvije-tri kune viška u blagajni, već oni koji ne izdaju račune", izjavio je Lalovac, te apelirao i na građane da svojim prijavama sudjeluju u borbi protiv sive ekonomije.

Deficit nakon šest mjeseci gotovo 9 milijardi kuna

Neizbježna tema u Rovinju, gdje je Lalovac potpisao Sporazum o pojačanoj suradnji hrvatske i bavarske Porezne uprave, bio je i najavljeni rebalans proračuna. Lalovac je novinare izvijestio da je deficit proračuna do 30. lipnja iznosio 8,8 milijardi kuna. Za ovu godinu je predviđeno 13 milijardi kuna deficita. Pitanje je hoće li to biti održivo s obzirom na smanjene porezne prihode.

"Pokušat ćemo deficit održati na 4,3 do 4,6 posto PDV-a. Vlada je jasno prezentirala mjere Europskoj komisiji i toga se moramo držati", rekao je Lalovac dodavši da pregovori s ministrima oko rezova neće biti laki, ali vjeruje u uspjeh.

Još jednom je istaknuo kako trenutni sustav, u kojem se na plaće 250 tisuća državnih i javnih službenika troši 31 milijardu kuna, a na mirovine 1,2 milijuna umirovljenika 36 milijardi kuna, dugoročno nije održiv. Lalovac nije želio komentirati špekuliranja da će se Hrvatska na jesen zadužiti za dodatnih 1,5 milijardi eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara