Luka Ritz danas bi proslavio 23. rođendan: "Često razmišljam kako bi danas izgledao?"

Luka Ritz danas bi proslavio 23. rođendan: "Često razmišljam kako bi danas izgledao?"

Foto: Index

LUKA RITZ, mladić čije je ime postalo simbolom borbe protiv nasilja među mladima, danas je trebao proslaviti svoj 23. rođendan. Lukina smrt zgrozila je cijelu Hrvatsku, izazvala brojne prosvjede, ali i napokon ukazala na veliki problem s kojim se naše društvo već godinama suočava - nasilje među maloljetnicima.

"Danas bi imao 23 godine... Često razmišljam kako bi danas izgledao? Koliko bi se promijenio? Svašta se pitam... Ali znam da bi me i dalje beskrajno volio", napisala je sinoć na svom Facebook profilu Lukina majka Suzana, koja je život posvetila pomaganju maloljetnicima i osvještavanju društva o ovom vrlo važnom problemu.

Lukina smrt nije bila uzaludna

Lukina je smrt potresla cijelu Hrvatsku te ju alarmirala na borbu protiv nasilja među mladima, a veliki doprinos u tom smjeru dali su i daju i dalje upravo njegovi roditelji Suzana i Reno Ritz. Bračni par zajedničkim je snagama u Fabkovićevoj ulici u Zagrebu 12. listopada pokrenuo Savjetovalište Luka Ritz.

Savjetovalište je osnovano s ciljem provedbe programa neformalnog obrazovanja za djecu, mlade i roditelje te pružanje stručne i savjetodavne potpore u promicanju odgojnih vrijednosti za smanjenje vršnjačkog nasilja te rizičnih ponašanja kod djece i mladih. Savjetovalište ima za cilj razvijati i provoditi prevencijske programi koji bi upotpunjavali školski obrazovni program te osmišljavali slobodno vrijeme djece i mladi, a ujedno ih odgajali i obrazovali u skladu s općim kulturnim i civilizacijskim vrijednostima, ljudskim pravima i pravima djece, osposobili ih za življenje u multikulturalnom svijetu, za toleranciju, poštovanje različitosti te za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom razvoju društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dođite na humanitarni koncert "Rock for Ritz"!

Danas u 19h u Vintage Industrial Baru (Savska cesta 160) održat će se humanitarni koncert protiv nasilja "Rock for Ritz".

Humanitarni koncert održava se na inicijativu učenika Grafičke škole u Zagrebu uz veliku podršku njihovog ravnatelja Dubravka Deželića. Cijena karte je 20,00 kn, a karta se može kupiti kod glavnih organizatora i promotora projekta: Doriana Đermanovića 0998764760 i Mateje Iljašev 0955973812.

Karte se ne mogu kupiti u klubu, već samo kod organizatora projekta. Sav prihod od prodaje karata je donacija za nastavak rada Savjetovališta "Luka Ritz".

Podsjetimo, Luka Ritz je napadnut 1. lipnja 2008. godine, oko 1 sat, na autobusnoj stanici na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Ulice D. Tomljanovića Gavrana, kod Bundeka. Od posljedica ozljeda, odnosno krvarenja u mozgu, Luka je preminuo 12. lipnja. Odmah nakon premlaćivanja, Luki je u Klinici za neurokirurgiju u KBC Rebro, napravljen CT glave.

Iako je nalaz bio uredan, Luka je zadržan na promatranju, kako naknadno ne bi nastao hematom. Nekoliko dana kasnije, pušten je na kućnu njegu. Budući da se žalio na glavobolju, Luku su roditelji odveli na još jedan, kontrolni CT pregled glave, koji ovog nije obavljen u KBC Rebro, već u drugoj zdravstvenoj ustanovi. I taj je nalaz pokazao kako je sve u redu. Samo dan kasnije, Luki je u jutarnjim satima pozlilo, nakon čega je preminuo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara