Mađarska želi pregovarati o INA-i; Milanović: Nema formalnih razgovora

Mađarska želi pregovarati o INA-i; Milanović: Nema formalnih razgovora

Foto: Davor Pongračić/Cropix

MAĐARSKA je pokrenula inicijativu za hitnim rješavanjem vlasničkih odnosa u INA-i vijest je to koju danas nisu propustili komentirati u Vladi. Premijer Zoran Milanović poručio je da nikakvih formalnih razgovora s Mađarima nema, no priznao je i da mađarska strana želi pregovarati.

Da vijest koja je objavljena u medijima nije daleko od istine dao je uoči sjednice Vlade naslutiti ministar financija Slavko Linić. Na pitanje traži li MOL pregovore o preuzimanju vlasti u INA-i poručio je:

"To morate pitati čovjeka koji se zove predsjednik Nadzornog odbora. Pretpostavljam da on o tome nešto više zna", odgovorio je Linić.

Iz Nadzornog odbora INA-e za sada bez komentara, no premijer Zoran Milanović na početku sjednice osvrnuo se na, kako je rekao, spekulacije. "Nikakvih formalnih razgovora s mađarskom stranom nema", poručio je premijer.

"Mađarska strana želi pregovarati. Mi, naravno, razgovaramo cijelo vrijeme, ali razgovori među partnerima na kraju nikoga ne obvezuju jer nema nikakvog formalnog dogovora niti je itko u ime hrvatske Vlade ili države kao dioničara ovlašten preuzimati bilo kakve obaveze", rekao je Milanović.

Premijer je rekao i kako ne želi reći "obratite se bivšoj Vladi i čelnicima", no podsjetio je da je naša strana opterećena sudskim postupkom protiv bivšeg premijera Sanadera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo pravo biti paralizirani"

"Koliko god nas opterećivala i ograničavala trenutna situacija da se vodi postupak pred hrvatskim sudom, to ne znači da imamo pravo biti paralizirani", izjavio je Milanović.

Što se zapravo događa s INA-om nije jasno HDZ-ovom Ivanu Šukeru. On je nekad sjedio u NO INA-e, a danas kaže - tek treba vidjeti što se događa, no misli da je koalicija na tragu onoga što je u ugovoru starom 10 godina.

"Obično je da poslije njegove izjave uvijek treba neki tumač koji će to protumačiti. Međutim, očigledno da se on upleo u neke procese i ne zna kako izaći iz njih. Ja bih vama iz medija preporučio da pogledate Zakon o privatizaciji INA-e iz 2002. godine kada je ova ista koalicija bila na vlasti pa ćete vidjeti što piše unutra. Oni su praktično već tada predvidjeli da se, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, INA praktično proda", rekao je Šuker.

"Ako odustanemo od INA-e, što je sljedeće?", pita se laburist Dragutin Lesar.

"Što još možemo dodati ovom nizu? Croatia Airlines, Croatia Osiguranje, Hrvatsku poštansku banku, što još?", pita se Lesar.

Zanimljivo, upravo danas u Hrvatsku je stigao i mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi. Sastao se s premijerom i hrvatskom kolegicom Vesnom Pusić. Rekao je da o želji MOL-a da preuzme većinske udjele u INA-i nisu razgovarali. "Razgovori su bili općeniti, želimo da INA bude perspektivna kompanija, kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj razini", rekao je mađarski inoministar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara