NSA je dijelila podatke i detalje o svojim građanima s Izraelom

NSA je dijelila podatke i detalje o svojim građanima s Izraelom

Foto: Guliver Image / Getty Images

AGENCIJA za nacionalnu sigurnost NSA dijelila je prikupljene podatke s Izraelom bez da je prethodno uklonila informacije o građanima SAD-a, javlja The Guardian.

Informacije o dijeljenju podataka vidljive su u memorandumu o razumijevanju između NSA i izraelskih kolega u kojima stoji kako je vlada SAD dijelila podatke koji su sadržavali telefonske pozive i email adrese građana. U dogovoru ne postoje legalni okviri koji ograničavaju upotrebu podataka od strane Izraelaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema nedatiranom memorandumu, kojeg je zviždač Edward Snowden predao The Guardianu", dogovor je postignut u ožujku 2009. godine. Memorandum ima pet stranica i on označava sporazum između obavještajnih agencija obiju strana. Prema dogovoru, dokumenti koji će se dijeliti ne smiju biti filtrirani od strane analitičara u NSA. Iako u memorandumu stoji da se materijal mora predati u skladu sa zakonima SAD-a ti zakoni nisu potpomognuti legalnim obvezama.

Izvršna direktorica Yahooa, Marissa Mayer, i direktor Facebooka, Mark Zuckerberg odgovorili su kritičarima koji su napali te kompanije jer nisu ništa poduzimali u borbi protiv nadzora NSA. Mayer je u intervjuu za Techcrunch kazala kako "objava povjerljivih informacija izdaja" te da se zbog toga završava u zatvoru.

Zuckerberg je kazao kako je vlada obavila "loš posao" kada je u pitanju balansiranje s privatnosti građana i njene dužnosti da ih zaštiti. Zuckerberg smatra da je to bila vrlo loša stvar s njihove strane i kazao je kako se Facebook trudi postići što više transparentnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara