Ne žele novu katastrofu poput one u Ukrajini: Avio kompanije izbjegavaju Izrael

Ne žele novu katastrofu poput one u Ukrajini: Avio kompanije izbjegavaju Izrael

Foto: Hina

BROJNI europski zračni prijevoznici u utorak su odlučili obustaviti sve letove u Izrael zbog napetosti u regiji, nakon što su to ranije tijekom dana učinile američke kompanije Delta, US Airways i United Airlines.

Francuska tvrtka Air France potvrdila je da je takva odluka donesena nakon pada rakete blizu međunarodne zračne luke u Tel Avivu, dodavši da na licu mjesta izbliza prati situaciju. I najveća njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa je objavila da će na 36 sati obustaviti letove za Tel Aviv, a obustava letova se odnosi na Germanwings, Austrian Airlines i Swiss division.

I nizozemska aviokompanija KLM je objavila da zbog teške sigurnosne situacije obustavlja let u utorak između Amsterdama i Tel Aviva, a belgijski avioprijevoznik Brussels Airlines je letove prema Tel Avivu otkazao i u utorak i u srijedu, u utorak navečer jedan i tri predviđena za srijedu, obznanio je njihov glasnogovornik. Jednako je postupio i Air Canada.

Europska agencija za zračnu sigurnost odlučila je objaviti preporuku europskim zračnim prijevoznicima da do nove odluke prekinu sav putnički promet prema Izraelu.

Ne mogu jamčiti sigurnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Masovna otkazivanja letova pokrenula je američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) koja je ranije tijekom dana zabranila američkim prijevoznicima da 24 sata lete u Izrael i iz njega. "Zbog potencijalno opasne situacije zbog oružanog sukoba u Izraelu i Gazi, svi letovi američkih tvrtki prema međunarodnoj zračnoj luci Ben Gurion i iz nje zabranjeni su do nove odluke", objavila je FAA.

Delta, US Airways i United Airlines su većinu letova prema Izraelu otkazale i prije objave FAA, a Delta je čak preusmjerila jedan zrakoplov u letu, koji je s 290 putnika iz new Yorka gotovo već bio stigao u Tel Aviv, i naredila mu da sleti na pariški Charles de Gaulle.

Razlog koji sve tvrtke navode kao presudan za odluku o prekidu prometa s Izraelom je nemogućnost jamčenja sigurnosti svojim putnicima i osoblju nakon što je raketa ispaljena iz Pojasa Gaze u utorak ujutro pala na mjesto vrlo blizu zračne luke Ben Gurion u Tel Avivu.

"Jedna je kuća oštećena u utorak ujutro u udaru rakete u području Kiryat Ono Yehud, nekoliko kilometara sjeverno od aerodroma", objavila je policija.

"Izraelski ministar prometa Israel Katz večeras je telefonski kontaktirao američke zrakoplovne tvrtke kako bi im objasnio da uzlijetanje i slijetanje u zračnoj luci Ben Gurion ne predstavlja sigurnosni problem ni za zrakoplove ni za putnike. Nema nikakvog razloga da američki avioprijevoznici obustave letove i pokleknu pred terorizmom", rekao je glasnogovornik izraelske službe za civilni zračni promet.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara