Njemačka: Vjerojatnost da Grčkoj isplatimo ratnu odštetu je nula

Njemačka: Vjerojatnost da Grčkoj isplatimo ratnu odštetu je nula

Foto: Sigmar Gabriel (L) i Yanis Varoufakis (D)/Hina

NJEMAČKA je u ponedjeljak objavila kako nema "nikakvih izgleda" da Grčkoj plati odštetu za Drugi svjetski rat, što je zatražio grčki premijer Aleksis Cipras.

Cipras je u prvom važnijem obraćanju parlamentu u nedjelju iznio svoje planove o otkazivanju programa rezova u grčkom proračunu, odbacio produljenje 240 milijardi eura vrijednog međunarodnog plana pomoći i obećao da će od Njemačke tražiti odštetu za događaje iz 2. svjetskog rata.

> Cipras traži da Njemačka plati odštetu za nacističke ratne zločine

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zahtjev za odštetom, koji je 2013. razmotrila bivša grčka vlada, odlučivši da ga neće aktivirati, odbacio je njemački dokancelar i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel.

"Vjerojatnost (da Grčkoj isplatimo odštetu) je nula", rekao je Gabriel, dodavši da je prije 25 godina potpisan sporazum koji je onemogućio takve zahtjeve.

Gabriel je govorio o "Sporazumu o konačnom rješenju s obzirom na Njemačku", poznatom i kao "Sporazum dva plus četiri", koji su u rujnu 1990., neposredno prije ujedinjenja Njemačke, potpisale tadašnje Zapadna i Istočna Njemačka i četiri zemlje saveznice iz Drugog svjetskog rata. Tim dokumentom, koji je potpisala i Grčka, podvučena je crta pod moguće buduće zahtjeve prema Njemačkoj za ratnom odštetom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara