Novak ministru Dončiću: HŽ tjerate u stečaj, a ne pada vam na pamet tjerati EPH

Novak ministru Dončiću: HŽ tjerate u stečaj, a ne pada vam na pamet tjerati EPH

Foto: Hina

SABORSKI zastupnici Hrvatskih laburista poručili su danas kako je nedopustivo da resorni ministar za sve što se događa u HŽ Cargu proziva radnike, a HDZ smatra da država mora jasno reći što želi s tom tvrtkom i da su propali pregovori s rumunjskim Grampetom loša poruka stranim investitorima.

Laburiste je, rekao je nakon stanke zastupnik Mladen Novak, zasmetala izjava ministra Siniše Hajdaš Dončića da će HŽ Cargo ići u stečaj bez njegove grižnje savjesti.

HŽ Cargo ima 3,5 tisuća zaposlenih, to je isto toliko obitelji, a ministar lakonski kaže 'ići će u stečaj', konstatirao je Novak i poručio ministru: "Ako je Vama svejedno za te ljude, nikome u Saboru nije".

Tvrdi da su u sličnoj situaciji još "neki veliki, primjerice EPH", ali nikome ne pada na pamet tjerati ih u stečaj.

Sat engleskog jezika

Nedopustivo je, rekao je Novak, da Dončić za sve što se događa u HŽ Cargu optužuje radnike. O čemu su oni to odlučivali, pita Novak i tvrdi da je Uprava te tvrtke napravila niz propusta. Ministar je već na tematskoj sjednici Odbora (prošle jeseni) upozoren da ne rade dobro, no uzvratio je da nema namjeru miješati se u odluke tvrtke, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hajdaš Dončiću zamjera "olako davanje izjava o otkazima", podsjeća da je trebalo godinu i pol da se udovolji zahtjevu saborskog Odbora za promet za tematskom sjednicom o stanju u sektoru, a kad je napokon organizirana, sve se svelo na sat i pol ministrova monologa, odnosno na sat engleskog jezika.

Ministar ni jednu rečenicu nije izrekao, a da nije upotrijebio barem dvije, tri engleske fraze, vjerojatno da pojača dojam, ali ni za jedan problem na koji je upozoreno, nije ponudio rješenje, rekao je Novak.

Država mora jasno reći što želi od HŽ Carga, poručuje Ivan Šuker (HDZ) i napominje da je Vlada HŽ Cargu i Infrastrukturi u proteklih dvije godine i dva mjeseca izdala preko dvije milijarde kuna jamstava. To će se za godinu-dvije računati u proračunski deficit, upozorava Šuker.

Negativna poruka investitorima

Problem HŽ Carga nije od danas, no priča sa stečajem nije bezazlena za državni proračun, opetuje Šuker, držeći da se problem te i drugih državnih tvrtki ne može riješiti bez pokušaja restrukturiranja.

Postupanje s HŽ Cargom je i poruka stranim investitorima. Šaljemo užasno, užasno negativnu poruku, naglasio je Šuker.

Predsjednik Sabora Josip Leko konstatirao je da taj problem nije jednodimenzionalan, da je kroničan i da pokušaj privatizacije nije uspio. Svaki postupak ne mora uspjeti, čekamo reakciju Vlade, rekao je Leko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara