Policijske akcije "Komet" i "Zeko" razbile lance prostitucije i trgovanja ljudima

Policijske akcije "Komet" i "Zeko" razbile lance prostitucije i trgovanja ljudima

Ilustracija: Arhiva

POLICIJSKIM akcijama "Komet" i "Zeko" razbijeni su lanci prostitucije i trgovanja ljudima te je uhićeno 20-ak osoba od kojih su neki povezani s oba kriminalna lanca.

U akciji "Komet" MUP-u, PNUSKOK-u i zagrebačkoj policiji pomogla je i policija Kosova s čijeg su se područja krijumčarili ilegalni migranti. Dobro organizirana mreža krijumčara "ilegalce" je prebacivala preko Hrvatske u Sloveniju i dalje u EU i to po cijeni od najmanje 1500 eura po osobi. Uglavnom je riječ o stanovnicima Kosova, no prebacivali su i imigrante afroazijskog porijekla, uglavnom iz Somalije i Eritreje.

Preko granice su ih prebacivali osobnim automobilima, taxi i kombi vozilima.

U akciji "Komet" uhićeno je 11 hrvatskih državljana te jedan državljanin Kosova, a kaznene prijave su podignute protiv još tri hrvatska državljana.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare Dejan Dretar iz PNUSKOK-a rekao je da su dvije osobe uhićene ranije te da je za dvije raspisana potjernica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom akcije policija je otkrila da se neki od osumnjičenih krijumčara bave i drugim kriminalom, pa se krenulo u akciju "Zeko" kojom je otkriven lanac prostitucije.

Voditelj službe organiziranog kriminaliteta PUZ-a Željko Dolački izvijestio je kako su se neke osobe "ispreplele u te dvije operativne akcije" te da je u akciji "Zeko" uhićeno osam osoba zbog organiziranja prostitucije na više lokacija u Zagrebu i Hrvatskoj. Među uhićenima su i tri žene koje su, kako je kazao, samovoljno sudjelovale u organiziranju prostitucije.

U stanovima i vozilima osumnjičenih pronađena je razna korespodencija, vatreno oružje, više mobitela te manja količina droge.

Procjenjuje se da je organizirana skupina u tom "poslu" zaradila oko 300 tisuća kuna.

Neki od uhićenih u dvjema akcijama od ranije su poznati policiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara