Predstavljena strategija za ravnopravnost spolova: Stvarna jednakost s muškarcima još je daleko od zbilje

Predstavljena strategija za ravnopravnost spolova: Stvarna jednakost s muškarcima još je daleko od zbilje

Foto: Hina

IAKO se položaj žene u pravnom smislu zadnjih desetljeća popravio, stvarna jednakost s muškarcima još je daleko od zbilje, a čak kad je napredak i vidljiv, kao na području obrazovanja, tržištu rada i političkoj reprezentaciji, rodni jaz je i dalje prisutan, kaže se u Strategiji za ravnopravnost spolova Vijeća Europe (VE) od 2014. do 2017. koju je danas, u povodu Međunarodnoga dana žena, predstavila predstojnica Vladina Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin.

Strategija je usvojena krajem prošle godine, a cilj joj je osnažiti žene kako bi se u 47 zemalja članica VE postigla rodna i spolna ravnopravnost, naglasila je Štimac Radin.

Strategija sadrži pet ciljeva - borbu sa stereotipima i seksizmom, prevenciju i borbu protiv nasilja nad ženama, jamstvo jednakog pristupa pravdi za žene, postizanje ujednačenog sudjelovanja žena i muškaraca u političkom i javnom odlučivanju, te uvođenje načela ravnopravnosti spolova u sve politike i mjere.

Žene su u Hrvatskoj podzastupljene na svim razinama, a u zakonodavnoj ih vlasti ima 24 posto. Bolja situacija nije ni u zemljama EU-a, gdje ih je prosječno 27 posto, ali to nam ne može biti utjeha, rekla je Štimac Radin, navodeći da ih je u izvršnoj vlasti nešto više "jer se tamo više radi".

Dug put do pune ravnopravnosti

VE preporučuje da ni u jednom državnom tijelu ili organizaciji ne bi smjelo biti manje od 40 posto žena, a veća zastupljenost mora biti i u nadzornim i upravnim tijelima poduzeća. To je do sada zakonski odlučila provoditi samo Švedska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska ima dobar normativni okvir koji uvijek ne daje rezultate, istaknula je Melita Mulić, saborska zastupnica (SDP) i članica u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Govoreći o preporuci da na izbornim listama bude više žena, podsjetila je da se čak propisuju i penali ako se to ne ispuni, no to je još uvijek neobvezujuća preporuka, a ne odluka. Za bolji položaj žena je mnogo učinjeno, ali pred Hrvatskom i EU je dug put do pune ravnopravnosti, istaknula je.

U ime predsjednika Sabora na predstavljanju je bila zastupnica Gordana Sobol (SDP), poručivši da je zakonodavna vlast spremna na izmjene zakonodavnog okvira kojim je postignuto dosta, ali ne i dovoljno.

Sa skupa je svim ženama upućena čestitka za njihov međunarodni praznik - 8. ožujka.

Na svojim web stranicama Ured za ravnopravnost spolova objavio je anketu koja bi trebala odgovoriti na pitanje - kako povećati sudjelovanje žena u političkom životu Hrvatske.

Među ponuđenim odgovorima su - da bi žene trebale osnovati vlastitu političku stranku, da bi novine i televizija trebale puno više prostora posvećivati tom pitanju, te da kućanske poslove i brigu o djeci ravnomjerno trebaju dijeliti supružnici, kako bi žene imale više vremena za bavljenje politikom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara