Reformator Joko Widodo novi indonezijski predsjednik

Reformator Joko Widodo novi indonezijski predsjednik

Ilustracija: Hina

GUVERNER Džakarte i reformator Joko Widodo pobijedio je na predsjedničkim izborima u Indoneziji, najvećem gospodarstvu jugoistočne Azije nakon žestoke borbe s bivšim generalom iz vremena Suhartove diktature, pokazuju konačni rezultati objavljeni u utorak.

Joko Widodo osvojio je 53,15 posto glasova, a njegov protukandidat Prabowo Subianto 46,85 posto na izborima 9. srpnja u trećoj najvećoj demokraciji na svijetu.

Izborno povjerenstvo trebalo bi tijekom večeri izdati službeno priopćenje i potvrditi te rezultate koji su vrlo blizu procjenama objavljenima tijekom izborne večeri.

Prabowo je i prije objave rezultata izjavio, protivno svim očekivanjima, da se povlači iz procesa, optuživši suparnički izborni stožer za "veliku, strukturnu i sustavnu prijevaru".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjedu guvernera Džakarte, posebno popularnog među mladima u gradskoj i u seoskoj sredini, oduševljeno su dočekali njegovi pristaše, napose na društvenim mrežama.

Joko (53) planira nastaviti demokratske reforme iz vremena nakon Suharta (1967.-1998.). Doživio je nagli uspon u politici pošto je 2005. postao gradonačelnik grada s pola milijuna stanovnika, a 2012. je imenovan za guvernera Džakarte.

Dolazak Jokoa koji će u listopadu zamijeniti predsjednika na odlasku i bivšeg generala Susila Bambanga Yudhoyona, "golem je korak naprijed" za mladu indonezijsku demokraciju, ocijenio je za AFP analitičar Paul Rowland.

Uz borbu s korupcijom, novi predsjednik će imati škakljivu zadaću da zadrži interes stranih ulagača za tu zemlju, vodeći računa i o pozivima da donese protekcionističke mjere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara