Rekorderka među europskim čelnicima: Merkel po sedmi put putuje u Kinu

Rekorderka među europskim čelnicima: Merkel po sedmi put putuje u Kinu

Screenshot: YouTube

NJEMAČKA kancelarka Angela Merkel posjetit će Kinu ovoga vikenda, a njezini česti posjeti toj zemlji ukazuju na bliskost diplomatskih odnosa Berlina i Pekinga.

Nijedan sadašnji europski čelnik ne posjećuje Kinu tako često kao Merkel, kojoj ovo sedmi posjet otkako je na dužnosti kancelarke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američki predsjednik Barack Obama posjetio je Kinu samo jednom, 2009. godine.

Za Merkel, koja je na čelu njemačke vlade od 2005., uspostava ekstenzivnih diplomatskih odnosa između Kine i Njemačke središnje je pitanje. Učestalost uzajamnih posjeta dužnosnika dviju zemalja pokazuje da je taj osjećaj obostran.

Kina je ključno tržište za njemačke izvoznike, kao i ključni opskrbljivač Njemačke potrošačkom robom. Međutim, Njemačka se također pokazala u ulozi posrednika između Kine i SAD-a, čiji su azijski saveznici zabrinuti zbog rastuće moći Kine.

Kancelarkin posjet, koji počinje u nedjelju, kulminirat će u ponedjeljak političkim sastancima u Pekingu. Razgovarat će s kineskim premijerom Lijem Keqiangom, a nakon njega i s predsjednikom Xijem Jinpingom. Među temama razgovora bit će krize u Ukrajini, Siriji i Africi, sporovi oko nuklearnih ambicija Irana i Sjeverne Koreje te budućnost Afganistana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara