Romska djevojčica deportirana iz Francuske stigla u Hrvatsku

Romska djevojčica deportirana iz Francuske stigla u Hrvatsku

Screenshot: YouTube

ROMSKA djevojčica čija je deportacija iz Francuske izazvala ogorčenost došla je u Hrvatsku nakon što je dobila nove putne dokumente, rekao je u petak njezin otac novinskoj agenciji France Presse.

Leonarda Dibrani, njezina majka i troje braće sada su kod strica u Sisku, rekao je njezin otac Resat Dibrani AFP-u.

"Moj brat je došao po njih u Mitrovicu u četvrtak s minibusom. Upravo sam razgovarao s mojom obitelji, oni su sretni iako malo zabrinuti za mene", rekao je.

Dodao je da su neki članovi obitelji dobili putovnice od hrvatskog veleposlanstva u Prištini koje su zatražili u svibnju.

Slučaj Dibrani je prošle godine dospio na naslovnice u Francuskoj nakon što je 15-godišnja djevojčica privedena tijekom školskog izleta.

Ona i ostatak njezine obitelji kasnije su deportirani na Kosovo. Pet članova njezine obitelji koji su doputovali u Hrvatsku nekada su imali hrvatske putovnice, ali im je istekao rok važenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dibranijeva djeca rođena su Italiji, osim najmlađe djevojčice koja je rođena u Francuskoj, a jedino je otac Resat rođen na Kosovu.

S hrvatskom putovnicom mogli bi se vratiti u Francusku

Resat Dibrani je ostao u Kosovskoj Mitrovici s najmlađim djetetom, dvogodišnjom djevojčicom koja isto tako nema hrvatsku putovnicu, i još jednom kćeri.

On je rekao kako obitelj namjerava poduzeti pravne korake kako bi se mogli ponovno spojiti.

"Imam veliku nadu. To je velika prilika da odemo s Kosova, najveća otkako smo deportirani", rekao je Dibrani.

Deportacija 15-godišnje djevojčice prošle godine izazvala je masovne studentske prosvjede u Francuskoj sa zahtjevima da joj se dopusti povratak i školovanje. Privedena je na školskom izletu 9. listopada potaknulo je val kritika u dijelu ljevice i izvelo tisuće srednjoškolaca na gradske ulice.

Leonardi Dibrani je francuski predsjednik Francois Hollande nakon izbijanja skandala ponudio da se sama vrati u Francusku kako bi nastavila školovanje. Odbila je ponudu rekavši da se ne želi vratiti bez obitelji.

Službena istraga o deportaciji pokazala je da je bila zakonita, ali da je policija mogla biti osjetljivija. U siječnju je francuski sud odbacio žalbu sa zahtjevom obitelji da im se odobri boravak te presudio kako je deportacija bila zakonita.

S hrvatskom putvnicom Dibrani bi se mogli vratiti u Francusku budući je Hrvatska članica Europske unije, navodi France Prese.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara