SPC: Više vrijedi 1500 godina srpske prošlost na Kosovu nego "svijetla europska budućnost"!

SPC: Više vrijedi 1500 godina srpske prošlost na Kosovu nego "svijetla europska budućnost"!

Foto:  AFP (Arhiva)

SINOD Srpske pravoslavne crkve, patrijarh srpski Irinej pozvao je vlast u Beogradu da odbije ponuđeno rješenje za Kosovo. Irinej je posebno naglasio da ova vlast mora ispuniti vlastito predizborno obećanje da ni pod kakvim uvjetima neće "predati, izdati niti prodati Kosovo". Irinej smatra da ovakvi uvjeti nisu do sada ispostavljeni ni jednoj drugoj državi kandidatu za članstvo u EU.
 
"Ulaznica je preskupa. Srbija ne bi smjela pristati da unaprijed plati takvu cijenu za robu koja joj možda nikad neće biti isporučena", naglasio je Irinej u svojoj poruci dodajući kako Srbija to nikada do sada u svojoj povijesti nije napravila. Stoga je nužno, smatra prvi čovjek SPC-a da se vlada drži svog obećanja vezano za Kosovo. 
 
"Mi, arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve, uvjereni da predstavljamo i izražavamo stav svih njenih vjernika, smatramo svojom svetom dužnošću da vas na to obećanje podsjetimo i da vas uvjerimo da očekujemo, kao i ogromna većina našeg naroda, da ga održite", navodi se u apelu upućenom predsjedniku, premijeru i prvom potpredsjedniku Vlade. 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Crkva u Srbiji smatra da ovoj beogradskoj vladi nije teže nego što je bilo "Knezu uoči boja na Kosovu" ili "kneginji Milici nakon boja" ili "Karađorđu i Milošu tijekom oba ustanka". 
 
"Drugim riječima će se od Srba zahtijevati da se dobrovoljno odreknu teritorije i suvereniteta, čak i tragova svog tisućuipogodišnjeg života na Kosovu i Metohiji, a za uzvrat se nudi prazno, neobavezujuće obećanje „svijetle europske budućnosti", odnosno nudi se u praksi jedno veliko ništa", kažu iz Srpske pravoslavne crkve.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara