Sljedeći tjedan Srbija otvara pregovore o pristupanju EU, a Erdogan nakon tri godine stiže u Bruxelles

Sljedeći tjedan Srbija otvara pregovore o pristupanju EU, a Erdogan nakon tri godine stiže u Bruxelles

Foto: Guliver image/Getty images

SLJEDEĆI tjedan Srbija otvara pregovore o pristupanju Europskoj uniji, a turski premijer Recep Tayyip Erdogan posjetit će Bruxelles prvi put nakon tri godine.

U utorak, 21. siječnja, na međuvladinoj konferenciji o pristupanju bit će proglašen početak pristupnih pregovora sa Srbijom, koju će predstavljati premijer Ivica Dačić i prvi potpredsjednik vlade Aleksandar Vučić.

Riječ je o prvoj pristupnoj konferenciji na kojoj nema otvaranja ili zatvaranja poglavlja, nego je riječ o ceremonijalnom sastanku na kojem se obilježava početak pregovora.

Srbija je dobila kandidatski status u ožujku 2012. godine, a početak pregovora odobren je tek nakon što je postignut dogovor pod okriljem EU-a o normalizaciji odnosa s Kosovom i nakon prvih dokaza da se on provodi.

Što s Kosovom?

EU će sa Srbijom pregovarati po novom pristupu prema kojem se dva najteža i ključna poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i sigurnost - otvaraju u ranoj fazi pregovora, a zatvaraju tek na kraju kada će se tražiti ne samo usklađenost zakonodavstva nego i dokazi o primjeni tih zakona u praksi. Takav pristup već se primjenjuje u pregovorima s Crnom Gorom.

Jedna od posebnosti pregovora sa Srbijom jest i što će se oni voditi i u poglavlju 35 - Ostala pitanja. To je tehničko poglavlje u kojem nijedna zemlja do sada nije vodila pregovore i njega su se ranije stavljale odredbe kojima nije mjesto u jednom od 34 preostala poglavlja. Primjerice, pretpristupni monitoring za Hrvatsku unesen je u poglavlje 35. To se poglavlje uvijek otvaralo i zatvaralo na zadnjoj pristupnoj konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju Srbije, u okviru toga poglavlja pratit će se njezini odnosi s Kosovom i ono će također biti otvoreno u ranoj fazi pregovora, a zatvoreno tek na kraju. Za to poglavlje obavit će se čak i screening, analitička usporedba srbijanskog i europskog zakonodavstva, što se nikada prije nije radilo, jer u tom poglavlju nema europske pravne stečevine. U pregovaračkom okviru od Srbije se traži da do kraja pregovora sklopi pravno obvezujući sporazum o cjelovitoj normalizaciji odnosa s Kosovom.

Pitanje na koje zasad nema odgovora jest znači li takav sporazum zapravo i priznanje neovisnosti Kosova.

Erdogan u jeku korupcijske afere stiže u Bruxelles

Turski premijer Erdogan, kojemu se sve više zamjera na autoritarnosti, u utorak će posjetiti Bruxelles, gdje će se sastati s najvišim dužnosnicima EU-a.

Erdogana uz autoritarnost sustižu i komentari o korumpiranosti unutar njegova najužeg kruga suradnika. Nedavno je smijenio policijske dužnosnike koji su pokušavali istraživati navode o korupciji.

U ponedjeljak će se održati prvi ovogodišnji sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, na kojem će se, između ostaloga, odlučivati o tome kako povećati ulogu EU-a u stabiliziranju stanja u Srednjoafričkoj Republici, uključujući i vojni angažman.

Odbor za vanjske poslove u utorak će raspravljati o prijedlozima rezolucija o napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara