Splićani protiv fašizma i kukastih križeva: Pridonesi i ti, prijavi simbol ili ga sam izbriši!

Splićani protiv fašizma i kukastih križeva: Pridonesi i ti, prijavi simbol ili ga sam izbriši!

Foto: Prijavi fašističke simbole u Splitu/Facebook

GRUPA Splićana, okupljena oko Facebook stranice Prijavi fašističke simbole u Splitu, održala je prvu javnu akciju brisanja kukastih križeva na prostoru Dubrovačke ulice u Splitu. Kažu kako žele odgovorno utjecati na izgled javnih površina.

"Izlazimo u javnost zbog zanemarivanja rastućeg profašističkog diskursa i simbola od strane gradske vlasti koja pod svojim okriljem ima komunalnu službu koja bi trebala biti dužna uklanjati sve simbole s javnih površina, a u prvom redu one inspirirane zabranjenim znakovljem, koji nažalost postaju sastavnim elementima tzv. murala što znači da nije riječ o slučajnim šaranjima politički nezrelih buntovnika", navode u svom priopćenju.

"Simbolika i manipulacija ne smije se mirno promatrati"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvali su sugrađane da im se pridruže.

"Svi zainteresirani za suradnju na ovom neformalnom projektu široke platforme, mogu to učiniti kontaktiranjem preko navedene stranice ili samoinicijativnim uklanjanjem bilo kojih simbola koji pozivaju na mržnju u svojoj neposrednoj blizini. Ne pozivamo na zamjenu postojećih simbola novim, djelujemo van bilo koje postojeće političke akcije inspirirani isključivo željom za stvaranjem zdravog okoliša razvoja pojedinaca u društvu lišenom govora mržnje, pogotovo obzirom na činjenicu da priličan broj mladih ljudi slijede radikalne ideologije, bilo iz tradicijskog razloga obitelji, bilo pukog buntobništva potpuno lišenog osnovnih saznanja o njihovom zločinačkom karakteru i bez izgrađene političke svijesti. No, koji god razlozi bili, ta simbolika i manipulacija koja se preko nje vrši, ne smije se mirno promatrati. Šutnja je zlato samo onima kojima je do zlata stalo. Nama je stalo do pravednijeg, odgovornijeg i antifašističkog društva slobode", navodi se u priopćenju Inicijative za grad oslobođen (pro)fašističkih simbola.  

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara