Sve tri odbjegle djevojčice vratile se u karlovački Dom za odgoj djece i mladeži

Sve tri odbjegle djevojčice vratile se u karlovački Dom za odgoj djece i mladeži

Foto: dzo-karlovac.hr

SVE TRI maloljetnice su se, nakon desetak dana provedenih u bijegu, vratile danas same u karlovački Dom za odgoj djece i mladeži, priopćio je Centar 192. I njihova je odgajateljica Mirjana Cvitak potvrdila to Hini i rekla da su izrazile žaljenje zbog ponašanja koje je zabrinulo mnoge te obećale da će se u tjednu koji dolazi pripremiti za školu i ponašati primjereno.

Prvo se u dom vratila odbjegla 16-godišnjakinja, a potom i preostale dvije djevojčice u dobi od 15 i 17 godina.

"Ovo je bilo jedno duže izbivanje nekoga od naše djece, koja se ponekad ne vrate u Dom do 22 ili 23 sata, što im je svakodnevna obaveza, ali mi moramo za resocijalizaciju djece koja imaju probleme u ponašanju odmjeriti pažljivo svaku našu odluku", rekla je Cvitak.

Pojasnila je da je u sagledavanju ovog slučaja jako važno da su se djevojčice tijekom skitnje javljale i prijateljima na Facebook i svojim odgajateljima, koji su tako znali da su one dobro, te da samo traže ispušni ventil za teškoće koje imaju.

Tri djevojčice policija je ranije proglasila nestalima, a njihovi su podatci objavljeni u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba (NENO), no Cvitak je Hini objasnila da za Dom one nisu nestale, već su od 22. i 25. kolovoza bile u bijegu, odnosno skitnji, ali su davale do znanja da su u Zagrebu i Zadru.

Bile kod prijatelja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlovački je Dom otvorenog tipa, ali se korisnici moraju vratiti svakog dana do 22 ili 23 sata. Nije rijetkost da pobjegnu, te djelatnici Doma po Protokolu o postupanju u slučaju bijega moraju slučaj prijaviti policiji, te se raspisuje tjeralica.

U konkretnom slučaju, rekla je direktorica Doma Nataša Vučković Ivošević, sve su tri djevojke jedno vrijeme prošlog i ovog tjedna bile u Zagrebu, potom dvije od njih kod prijatelja u Zadru, a sada su navodno opet u Karlovcu, međutim, ne u Domu.

Njihova odgajateljica Cvitak izrazila je nadu da se, unatoč njihovom dužem izbivanju koje ju sada već i straši, oko toga neće podići medijski prašina kako ne bi, u školama koje su upisale, naišle na samom početku školske godine na opasnu stigmatizaciju. Sve su tri djevojke upisane u svoje škole, u prvi i u drugi razred, te kažu kako će se ovih dana vratiti, rekla je Cvitak.

Dodala je svemu kako smatra da su sve tri na dobrom putu resocijalizacije, ali da imaju i vrlo tešku obiteljsku situaciju povezanu sa zdravstvenim problemima članova obitelji. "Zbog toga, itekako trebaju pomoć društva, ali ne i halabuku koja bi im mogla trajno naštetiti", dodala je Cvitak te pozvala medije na suzdržanost i na neobjavljivanje informacija o njihovom identitetu, tim prije što su maloljetne osobe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara