Talijanski premijer Renzi želi da Europa "ponovo dobije dušu"

Talijanski premijer Renzi želi da Europa "ponovo dobije dušu"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK talijanske vlade Matteo Renzi zauzeo se u srijedu da Europa "ponovo dobije dušu" i da se reformira kako ne bi bila kontinent "pomiren sa sudbinom" nakon višegodišnje krize i tek "točkica na Googleovim kartama".

U govoru koji se očekivao s nestrpljenjem, Renzi je pred zastupnicima Europskog parlamenta u kojemu su eurofobi odlučili glasnije progovoriti, iznio glavne zadaće polugodišnjeg talijanskog predsjedanja EU-om koje je počelo u utorak. Mladi čelnik je umjesto iznošenja jasnih smjernica zapravo stao u obranu svoje predodžbe o modernijoj i dinamičnijoj Europi.

"Da Europa snimi samu sebe što bismo vidjeli na zaslonu?", upitao je Renzi u parlamentu u Strasbourgu. "Vidjeli bismo umorno lice, u nekim slučajevima i nekoga tko se pomirio sa sudbinom. Europa bi danas na tom 'selfieju' imala zlovoljan izraz lica", kazao je istaknuvši da je "veoma duboka rana" nastala nakon godina krize i štednje.

Da bismo "Europi ponovo udahnuli dušu i pronašli istinski smisao zajedničkog življenja" naglasak se mora staviti na rast, rekao je Renzi, podsjetivši da je "pakt o stabilnosti i rastu" glavni proračunski instrument.

Renzi se zauzeo za više "jednostavnosti" u radu europskih ustanova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Renzi je zajedno s Francuskom tražio više fleksibilnosti u sadašnjim proračunskim pravilima kako bi se potaknuo rast i otvaranje radnih mjesta. U tome je i uspio na zadnjem europskom summitu gdje su se dvadeset osmorica obvezala da će izvući korist iz manevarskog prostora koji nudi sadašnji proračunski okvir.

U svijetu koji "ide dvostruko brže od Europe" potonja mora "nadoknaditi kašnjenje", upozorio je. "Za Europu neće biti mjesta pristanemo li biti tek točkica na Googleovim kartama".

Budući da je Italija na prvoj crti što se tiče imigracije, Renzi je ocijenio da Europa mora "ponovo postati granica", zauzevši se za jačanje europskih kapaciteta kako bi se spriječile sve češće "katastrofe" ispred talijanske obale.

Pružajući ruku Britancima koje sve više zahvaća euroskepticizam, Renzi se zauzeo za više "jednostavnosti" u radu europskih ustanova. "Europa bez Velike Britanije bila bi manje europska, ne bi bila to što je", rekao je obećavši da će idućih šest mjeseci iskoristiti da Europljane pridobije za "jedinstvo".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara