Tražio 15 tisuća eura da sredi posao: U BiH uhapsili pomoćnika ministra dok je primao mito

Tražio 15 tisuća eura da sredi posao: U BiH uhapsili pomoćnika ministra dok je primao mito

Foto: vladatk.kim.ba

TUŽITELJSTVO BiH provelo je opsežnu i detaljnu akciju u borbi protiv korupcije, u okviru koje je lišen slobode Imamović Bahir, pomoćnik ministra u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona. Lišenje slobode izvršili su policijski djelatnici SIPA, priopćili su iz Tužiteljstva BiH.

Navedeni osumnjičeni lišen je slobode prilikom primopredaje dara u iznosu od 10 000 KM, od ukupno 30 000 KM, koje je trebao uzeti od dužnosnika poduzeća Tuzla-kvarc d.o.o. Tuzla.  Osumnjičeni je tražio navedeni iznos kako bi kao pomoćnik ministra, zloupotrijebio svoje ovlasti  i proveo proceduru u kojoj bi navedenom poduzeću omogućio koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska na području Tuzlanskog kantona. 

Osumnjičeni je u više navrata realizirao kontakte sa predstavnikom poduzeća, od kojeg je tražio da podigne kredit u iznosu od 30 000 KM (oko 15 tisuća eura, op.a.) i da novac osumnjičenom, kako bi zauzvrat bila neometano realizirana procedura za dobijanje koncesije.

"Tužiteljstvo BiH ima nulti stupanj tolerancije prema korupcije"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova akcija pokazuje odlučnost Tužiteljstva BiH u borbi protiv korupcije i koruptivnih kaznenih djela i predstavlja primjer dobro provedene i realizirane istrage u kojoj su prikupljeni detaljni i neoborivi dokazi o procesu traženja i predaje dara u svrhu zloupotrebe službenog položaja i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi.

Tužiteljstvo BiH ima nulti stupanj tolerancije prema korupciji i najavilo je odlučnu borbu protiv svih oblika koruptivnih kaznenih djela, naročito onih koja uključuju zlouporabu službenog položaja za ostvarivanje nezakonite imovinske koristi.

Ovakve akcije bit će realizirane u budućnosti u pravcu uspostave vladavine prava i odlučne borbe protiv korupcije u BiH.", poručuju iz Tužiteljstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara