Trojica bivših pripadnika bosanskih Srba optuženi za ratne zločine u Prijedoru

Trojica bivših pripadnika bosanskih Srba optuženi za ratne zločine u Prijedoru

Foto: tuzilastvobih.gov.ba

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu za ratne zločine protiv trojice bivših pripadnika vojske bosanskih Srba koje se tereti za ubojstvo najmanje devet osoba bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora.

Mitar Vlasenko (59), njegov brat Rade (54) i Drago Končar (55) optuženi su za sudjelovanje u masovnim progonima nesrpskog stanovništva s područja Prijedora koje su paravojne postrojbe bosanskih Srba provodile u proljeće i ljeto 1992.

U Prijedoru je tad ubijeno više od tri i pol tisuće civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, a za tijelima oko tisuću žrtava još uvijek se traga.

Trojicu optuženih Tužiteljstvo BiH tereti da su u lipnju 1992. tijekom napada na naselje Kozarac u ruševinama jedne kuće pronašli osam civila koje su potom strijeljali.

Ubijeni su bili muškarci bošnjačke nacionalnosti, uglavnom mlađe životne dobi, a najmlađoj žrtvi bilo je tek 17 godina.

Tijela šest žrtava pronađena su i ekshumirana nakon rata dok se za tijelima dvojice ubijenih još uvijek traga.

Optuženi će se braniti sa slobode

Rade Vlasenko dodatno se tereti da je u srpnju 1992. godine, zajedno sa još jednim pripadnikom vojske bosanskih Srba, iz logora Trnopolje najprije odveo na prisilni rad jednog sedamnaestogodišnjeg dječaka da bi ga potom ubio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo tijelo također je pronađeno nakon rata.

Tužiteljstvo BiH najavilo je kako će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka i vještaka, a uz optužnicu je priloženo više od stotinu materijalnih dokaza, uključujući i dokumentaciju o ekshumiranju i identifikaciji ubijenih žrtava.

Optuženi će se braniti sa slobode, no izrečene su im mjere zabrane napuštanja boravišta.

Preživjeli Bošnjaci i Hrvati te članovi obitelji ubijenih i nestalih s područja prijedorske općine ovog tjedna obilježavaju 22. godišnjicu masovnih stradanja kojima su bili izloženi. Upravo 25. srpnja 1992. dogodio se jedan od najvećih zločina nad Hrvatima prijedorske regije, kad su srpske postrojbe uništile selo Briševo.

Prema podacima Tužiteljstva BiH, tad je ubijeno 68 civila hrvatske nacionalnosti, uključujući žene i djecu, sve kuće i mjesna crkva srušeni su i zapaljeni, a preživjeli su zatočeni u logore, gdje su bili teško zlostavljani.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Sud BiH dosad su za ratne zločine na području Prijedora pravomoćno osudili 26 osoba na ukupno 422 godine zatvora. Uz to, 14 osoba osuđeno je na ukupno 182 godine zatvora za zločine počinjene nad zatočenicima u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Za zločin u Briševu još nitko nije osuđen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara