U 2013. pučka pravobraniteljica zaprimila rekordna 3.021 predmeta

U 2013. pučka pravobraniteljica zaprimila rekordna 3.021 predmeta

Foto: Hina

PUČKA pravobraniteljica Lora Vidović danas je Hrvatskome saboru predala izvješće za 2013. godinu. Ono po prvi puta objedinjuje zaštitu i promociju ljudskih prava i sloboda, suzbijanje diskriminacije i djelovanje Nacionalnog preventivnog mehanizma, donoseći analizu i ocjenu stanja ljudskih prava u Hrvatskoj.

"Godinu je obilježio najveći broj predmeta u dvadesetogodišnjoj povijesti ove institucije - njih 3.021, a samo u odnosu na prethodnu godinu radi se o porastu od 63 posto. I dalje je najveći broj pritužitelja iz Zagreba i središnje Hrvatske, što govori o nedovoljnoj dostupnosti Ureda građanima iz udaljenijih sredina. Najveće povećanje broja pritužbi i upita odnosi se na područje stambenog zbrinjavanja, postupanja policijskih službenika, prava na zdravlje odnosno zdravstveno osiguranje, provođenje ovrha, područje vlasničkih i stambenih odnosa te graditeljstva i prostornog uređenja.

Nekoliko je sustavnih problema koji se provlače kroz mnoga područja našega rada. To je loša usklađenost propisa, često njihova kontradiktornost te neujednačena i dugotrajna provedba upravnoga postupka, osobito pri odlučivanju o žalbi, što rezultira time da građani svoja prava ne mogu ostvariti dovoljno brzo. Kada tome pridodamo lošu informiranost o tome kome se pritužiti kako bi zaštitili neko svoje pravo, dobivamo posvemašnji osjećaj izgubljenosti građana u susretu s upravom. Administrativni aparat u mnogim resorima i dalje nema dostatne kapacitete za pravovremeno i kvalitetno postupanje po zahtjevima građana.

Položaj etničkih odnosno nacionalnih manjina i dalje nije na zadovoljavajućoj razini, kako u pogledu dosljedne provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, tako i u pogledu učinkovitog suzbijanja diskriminacije, osobito pripadnika srpske i romske nacionalne manjine. Izmjene zakona i institucionalnog okvira dovele su do novog zastoja u ostvarenju prava na obnovu i stambeno zbrinjavanje te je jasno kako se postojeći sustav stambenog zbrinjavanja teško može smatrati učinkovitim i održivim. Godinu su obilježila i iskazivanja mržnje spram manjinskih skupina općenito, koje su se očitovale u neprimjerenom govoru te govoru mržnje u javnosti, ali i aktima mržnje, što govori kako još puno moramo učiniti kako bismo postali društvo koje prihvaća različitosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otežano ostvarenje socijalnih prava

Ostvarenje socijalnih prava također je otežano, mreža socijalnih usluga nedostatna i neujednačena. I dalje zabrinjavaju socijalne naknade koje su nedopustivo niske, često nedostatne za podmirenje osnovnih životnih potreba, pri čemu su u posebno težak položaj dovedene starije osobe bez mirovine. Socijalno stanovanje nije sustavno riješeno, a uređenje potpore beskućnicima prepušteno je isključivo lokalnim razinama vlasti. Ovršenicima bi trebalo pružiti adekvatne informacije kako bi mogli zaštitili svoja prava, ali potreban je i bolji nadzor financijskih institucija, kao i usklađene mjere socijalne politike koje bi trebale ublažiti negativne učinke ovršnih postupaka na najsiromašnije građane.

Kada promatramo prava osoba lišenih slobode, jedan od najčešćih uzročnika povreda ili ograničavanja njihovih prava i dalje su prenapučeni uvjeti smještaja i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite. Potrebno je bolje zakonski regulirati postupak lišavanja slobode osoba s duševnim smetnja te ojačati službe za zaštitu mentalnog zdravlja na lokalnoj razini, kako bi se potreba za smještajem u psihijatrijsku ustanovu bez pristanka osobe, svela na najmanju mogući mjeru.

Istovremeno sa širenjem nadležnosti i značajnim povećanjem broja pritužbi i upita građana, proračun Ureda pučke pravobraniteljice nakon 2012. kontinuirano pada, unatoč preporukama i dokumentima Vijeća Europe, Ujedinjenih naroda i Europske unije. Normativno jačanje ovlasti, bez osiguravanja potrebnih ljudskih i prostornih uvjeta za njihovo obnašanje, u konačnici znače slabljenje institucije, od koje građani opravdano očekuju prepoznatljivost u javnosti, uključenost u društvena zbivanja koja se tiču ljudskih prava te prije svega, učinkovitost u rješavanju njihovih pritužbi", stoji u priopćenju pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara