U BiH pijani vozači državi duguju 11 milijuna eura

U BiH pijani vozači državi duguju 11 milijuna eura

Ilustracija: Shutterstock

VOZAČI koje je policija u Bosni i Hercegovini uhvatila pijane za volanom učestalo izbjegavaju plaćati kazne koje im se zbog toga izriču, a prema trenutačnim evidencijama državi duguju više od 11 milijuna eura, prenose u subotu banjalučke "Nezavisne novine".

Prema podacima kojima raspolaže državna Agencija za identifikacijska dokumenta BiH (IDDEEA), pijani vozači u ovom su trenutku dužni platiti kazne od ukupno 22.077.477 konvertibilnih maraka što je po službenom tečaju nešto manje od 11,3 milijuna eura.

Najveća pojedinačno izrečena a neplaćena kazna za vožnju pod utjecajem alkohola je tri tisuće KM odnosno 1534 eura. No udio prekršaja koje su počinili "veseli" vozači zapravo čini manji dio u ukupnom broju neplaćenih kazni jer policija najčešće kažnjava one koji voze isuviše brzo pa je "na čekanju" najviše upravo takvih kazni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupni dug za sve prometne prekršaje koje država u BiH još uvijek pokušava "utjerati" je veći od 97,5 milijuna KM (gotovo 50 milijuna eura).

Odgovornima nije najjasnije kao je moguće ovakvo gomilanje dugova kada se zna da je u BiH odavno uveden sustav kakav je u Hrvatskoj na snazi od početka ove godine a znači da nitko tko nije platio kazne za prometne prekršaje ne može produžiti registraciju vozila niti vozačke odnosno prometne dozvole.

Ravnatelj Agencije za sigurnost prometa Republike Srpske Milija Radović cijeni kako je riječ o zapanjujućim brojkama. "Mora se ustanoviti koji su to propisi koje treba promijeniti", kazao je Radović dodajući kako vozači očito koriste postojeće rupe u zakonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara