U Hrvatskoj je od početka krize nestala gotovo trećina novinarskih radnih mjesta!

U Hrvatskoj je od početka krize nestala gotovo trećina novinarskih radnih mjesta!

Foto: integrityobservers.eu

NA KONFERENCJI “Tko čuva čuvare demokracije? Mediji i medijsko okruženje u 6 zemalja JI Europe“ predstavljeni su prvi rezultati istraživanja medijskih sustava Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Rumunjske.

Istraživanje je prvi korak četverogodišnjeg projekta kojemu je cilj uspostaviti međunarodni mehanizam mjerenja klijentelizma u medijima, odgovoriti na problem korupcije u medijskoj sferi te utjecati na promjenu neučinkovitih i štetnih medijskih politika. Konferenciju je otvorio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka i istaknuo težak ekonomski i profesionalni status novinara, ne samo u Hrvatskoj.

Nestalo gotovo trećina novinarskih radnih mjesta

"U Hrvatskoj je u posljednjih šest godina izgubljeno 30 posto novinarskih radnih mjesta. Velika kriza potresa novinarstvo i u drugim zemljama. Pozitivan iskorak napravila je talijanska vlada s osnivanjem izvanrednog fonda i predviđenim poreznim olakšicama do 100 posto kod zapošljavanja mladih novinara na neodređeno vrijeme, te do 50 posto poreznih olakšica za zapošljavanje na određeno vrijeme", rekao je Duka.

I predstavljena istraživanja pokazala su tešku ekonomsku situaciju medija i novinara koja ugrožava medijske slobode i dovodi do autocenzure i zarobljavanja medija od strane politike i krupnog kapitala kroz subvencije, donacije i sredstva za oglašavanje. Uz to, značajan problem u svim zemljama je nedostatak relevantnih i sistematiziranih podataka o vlasničkim strukturama, tržišnim udjelima medija, udjelima pojedinog oglašivača u medijima, financiranju medija iz javnih izvora, učincima regulatornih i nadzornih tijela i njihovima odlukama te o sudskim sporovima u kojima sudjeluju novinari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje se izgubilo pošteno novinarstvo

To omogućava netransparentan utjecaj na zakonodavni i regulatorni okvir, imenovanja u nadzornim i regulatornim tijelima, zapošljavanja i otkaze u medijima te kršenje pravila struke i kodeksa novinara.

U situaciji u kojoj su mediji zarobljeni privatnim i političkim interesima, a novinari ugroženi fizički i profesionalno, javni interes potpuno je zanemaren. Građani gube povjerenje u medije, a to se usko veže uz povjerenje u demokratski sustav i vrijednosti. Bez poštenog novinarstva te  poštenih i transparentnih pravila i odnosa između aktera na medijskoj sceni, ugrožena je demokracija.

Kao hitni odgovor na ovakvo stanje u medijima predstavljen je portal Fairpress.eu koji će se na sustavan i analitičan način baviti isključivo pitanjima i problemima vezanima uz medije i javni interes. Uz središnju englesku verziju, portal objedinjuje još šest nacionalnih stranica na jezicima zemalja koje sudjeluju u projektu. Portal će služiti i kao platforma za objavu kvalitetnih novinarskih tekstova koji su u drugim medijima cenzurirani zbog tema koje obrađuju. U izvornoj formi, bez ikakve uredničke intervencije, kategorija UNCUT pruža priliku novinarima žrtvama klijentelizma da u video formatu od 60 minuta ispričaju svoju priču.

Problemi medija

Konferencija “Tko čuva čuvare demokracije?“ dio je projekta Odgovor građana na klijentelizam u medijima (MEDIA CIRCLE), koji je financiran od strane europskog IPA CSF programa. Nositelj projekta je Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba, a partneri iz pet zemalja jugoistočne Europe su: Expert Forum (Rumunjska), Vesta (BiH), BH Novinari (BiH), Institut za javnu politiku (Crna Gora), Centar za medijske aktivnosti (Makedonija), YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava (Srbija), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (Srbija).

Cilj projekta je uspostaviti neovisan, održiv i višeslojan međudržavni mehanizam za aktivno praćenje medijskih politika, zagovaranje i brzu reakciju na probleme medija u jugoistočnoj Europi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara