U Pojasu Gaze pogođena UN-ova škola: Najmanje 16 mrtvih, više od 200 ozlijeđenih

U Pojasu Gaze pogođena UN-ova škola: Najmanje 16 mrtvih, više od 200 ozlijeđenih

Ilustracija: Hina

U RAKETNOM napadu u Pojasu Gaze najmanje 16 osoba je ubijeno i više od 200 ih je ozlijeđeno prilikom granatiranja UN-ove škole koja se koristi kao sklonište.

"Najmanje 16 osoba, uključujući sedmero djece, ubijeno je, a oko 200 ranjeno kad su granate iz izraelskih tenkova pogodile UN-ovu školu u Gazi", izjavio je glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi Asra al-Kedra.

Svjedoci koji su bili u školi, kojom upravlja UN-ova agencija za pomoć i zapošljavanje (UNRWA), kažu da su tenkovi ispalili četiri granate.

"Bili smo u školi, neki u učionicama, a drugi vani na igralištu i odjednom su nas pogodile granate", rekla je Sobeja al-Kafarna, žena koja je ranjena u napadu, ali je preživjela. "Pobjegli smo iz kuća jer su nam rekli da se evakuiramo i sklonili se u školu, da bi nas i tamo granatirali", dodala je.

Glasnogovornik Hamasa Favzi Barum ocijenio je taj događaj "strašnim pokoljem" i "velikim ratnim zločinom" te je pozvao na osvetu rekavši da će "Izrael platiti vrlo visoku cijenu".

Kako prenosi BBC, ovo je već četvrti put da je tijekom izraelske ofenzive protiv militanata Hamasa pogođen neki od UN-ovih objekata.

U trenutku napada u školi u Beit Hanounu nalazile su se stotine ljudi. U posljednjih 16 dana u sukobima je, prema službenim brojkama, ubijeno više od 725 Palestinaca i 30 Izraelaca.

U UN-ovim školama u Pojasu Gaze sklonište je pronašlo više od 118.000 ljudi. Osim granata koje im lete nad glavama, problem su i zalihe hrane i vode.

Francuska deblokirala 11 milijuna eura za humanitarnu pomoć Gazi

Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je u četvrtak nevladinim organizacijama na primanju u Elizejskoj palači da će Francuska deblokirati 11 milijuna eura za humanitarnu pomoć Gazi, objavio je njegov ured u priopćenju.

Od tih 11 milijuna eura, 8 će biti isplaćeno Palestinskoj upravi, a tri Ujedinjenim narodima i nevladinim organizacijama, precizirala je jedna savjetnica predsjednika novinarima.

Osim tog iznosa, za hitne potrebe u Gazi Hollande je najavio da će ministarstvo vanjskih poslova utemeljitii zakladu za pomoć stanovnicima, prema priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta hitna pomoć je dio stalnog angažmana Francuske prema Palestinskoj upravi, naglašava Elizejska palača. Francois Hollande je zbog svojih izjava na početku sukoba bio optužen za pristranost u korist Izraela.

Tijekom sastanka s predsjednikom, predstavnici desetak nevladinih organizacija koje djeluju u Gazi objasnili su mu težinu stanja, obujam humanitarnih potreba palestinskog civilnog stanovništva i teškoće s kojima se susreću aktivisti pri pokušaju da dopru do žrtava na poprištu sukoba.

U izraelsko-palestinskom sukobu u Gazi, koji je počeo 8. srpnja, u nešto više od dva tjedna poginulo je više od 700 Palestinaca, većinom civila, a s izraelske strane su zabilježene 43 žrtve, uglavom vojnici.

Reuven Rivlin, deseti predsjednik Izraela, položio prisegu

Novi izraelski predsjednik Reuven Rivlin položio je u četvrtak navečer prisegu pred parlamentom u Jeruzalemu, na svečanosti na kojoj je i službeno preuzeo dužnost od svog prethodnika, Shimona Peresa.

"Preuzimam odsad dužnost desetog predsjednika Države Izrael", rekao je Reuven Rivlin, izabran 10. lipnja, pred vladom i izraelskim zastupnicima, nakon što je položio prisegu.

Sukobi između Izraela i palestinskog Hamasa nadvili su se kao sjena nad govore novog i bivšeg predsjednika, Rivlina i Peresa.

"O našoj pobjedi (nad Hamasom) nema nikakve dvojbe", rekao je Peres.

"Ne borimo se protiv palestinskog naroda, nismo u ratu s islamom. Borimo se protiv terorizma", rekao je Rivlin nekoliko minuta kasnije.

Rivlin (74) je važna figura izraelske desnice, dio je najdesnijeg krila Likuda i nikad nije krio svoje protivljenje stvaranju palestinske države.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara