U idućih deset godina najviše će se jesti meso peradi

U idućih deset godina najviše će se jesti meso peradi

Ilustracija: Shutterstock

TIJEKOM idućih deset godina meso peradi bit će najpopularniji mesni proizvod, što je dosad bila svinjetina, navodi se u izvješću koje su u petak objavile Organizacija UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) i Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

U Poljoprivrednoj perspektivi za 2014.-2023. OECD-a i FAO-a, koja je predstavljena u Rimu, navodi se da su žitarice još uvijek "osnova onoga što ljudi jedu, ali prehrana postaje bogatija proteinima, masnoćama i šećerom u mnogim dijelovima svijeta dok rastu prihodi i povećava se urbanizacija".

Cijene govedine će ići na rekordnu razinu, a perad će biti najkonzumiranije meso

U izvješću se kaže da će do 2023. godine pasti globalne cijene žitarica, dok će porasti cijene šećera, mliječnih proizvoda, mesa i ribe. Također se navodi da se očekuje da će cijene govedine doći "na rekordnu razinu", a da bi "meso peradi trebalo postati najkonzumiraniji mesni proizvod u idućih deset godina".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FAO i OECD navode da će na zemlje u razvoju, većinom u Aziji i Latinskoj Americi, otpadati 75 posto očekivanog porasta poljoprivredne proizvodnje tijekom idućeg desetljeća. Također kažu da će Indija preuzeti vodstvo od Europske unije kao najveći proizvođač mlijeka.

"Moramo učiniti više glede trgovine, produktivnosti i rješavanja problema siromaštva. Vlade bi trebale pružati socijalnu zaštitu najosjetljivijima i razviti alate za pomoć poljoprivrednicima u upravljanju rizicima i ulaganju u poljoprivrednu produktivnost", izjavio je glavni tajnik OECD-a Angel Gurria.

Tržišta hrane pažljivo prate organizacije poput FAO-a i OECD-a u sklopu napora u borbi protiv globalnog siromaštva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara