Udruga Franak prijavila Poreznoj četiri viceguvernera HNB-a zbog sumnjive imovine!

Udruga Franak prijavila Poreznoj četiri viceguvernera HNB-a zbog sumnjive imovine!

Foto: Hina

UDRUGA Franak podnijela je prijavu Poreznoj upravi za provjeru imovine dužnosnika Hrvatske narodne banke, i to viceguvernere Damira Odaka, Tomislava Presečana,  Bojana Frasa i Vedrana Šošića, priopćili su iz Udruge.

Udruga Franak smatra da se u njihovim imovinskim karticama može primijetiti nesrazmjer imovine i primanja te pozivaju Poreznu upravu na djelovanje.

"Hrvatska narodna banka je institucija koja treba štititi interes svojih građana, a umjesto toga štiti interese poslovnih banaka. Sada postavljamo pitanje, temeljem uvida u njihove imovinske kartice, jesu li se prvo pobrinuli za svoj interes i kada će dobrobit građana doći na red?“, navode iz Udruge Franak i dodaju kako je Hrvatska narodna banka dužna transparentno poslovati pred svojim građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Važno je provjeriti porijeklo imovine

Na podnošenje prijave, kako navode, potaknuli su ih medijski napisi o imovini pojedinih dužnosnika.

"U visokim društvenim krugovima kruže glasine o nadimku 'Mister 5%' kojeg je viceguverner Damir Odak stekao prilikom rada u OTP banci u Zadru na radnom mjestu predsjednika Uprave istoimene banke, gdje je navodno odobravao kredite pravnim i fizičkim osobama bez provjere kreditne sposobnosti, uz nezakonitu proviziju od 5-10% od iznosa kredita“, navodi se u priopćenju Udruge Franak.

"Predstavnici Udruge Franak smatraju da je izuzetno važno provjeriti porijeklo imovine odgovornih osoba, pogotovo tamo gdje je nesrazmjer imovine  i primanja uočljiv, te tamo gdje postoji opravdana sumnja da je došlo do zlouporabe položaja u instituciji koja, očigledno, već duže vrijeme ne štiti interese svojih građana", zaključuje se u priopćenju.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara