Zbog kazne za utaju poreza: Credit Suisse zabilježio najveći gubitak od propasti Lehman Brothersa

Zbog kazne za utaju poreza: Credit Suisse zabilježio najveći gubitak od propasti Lehman Brothersa

Ilustracija: Guliver Images / Getty Images

ŠVICARSKA bankarska grupacija Credit Suisse izvijestila je o najvećem kvartalnom gubitku od propasti Lehman Brothersa 2008. godine zbog troškova nagodbe od 1,78 milijardi dolara s američkim vlastima zbog utaje poreza, prenosi Reuters.

Ta je banka u drugom tromjesečju zabilježila gubitak od od 700 milijuna švicarskih franaka, znatno više od 581 milijun franaka, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa. U istom razdoblju prošle godine banka je ostvarila dobit od 1,05 milijardi franaka.
 
Nedavna nagodba banke s američkim vlastima u vezi optužbi da je pomagala klijentima iz SAD-a da izbjegnu plaćanje poreza otvorila je pitanje među ulagačima o njezinoj financijskoj snazi.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Duboko žalimo zbog nedoličnog ponašanja u prošlosti koje je dovelo do nagodbe, te preuzimamo punu odgovornost za to. Nastavak povjerenja i podrška naših klijenata pomogli su ublažiti utjecaj nagodbe na naše poslovanje", istaknuo je u priopćenju Brady Dougan, izvršni direktor banke iz Zuricha.
 
Da bi smanjila troškove poslovanja, nakon najvećeg kvartalnog gubitka od početka financijske krize 2008. godine, Credit Suisse je najavila da će napustiti trgovanje robama, čime će uštedjeti 75 milijuna dolara i smanjiti rizike poslovanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara