Američki dužnosnik: Napadi u Madridu podsjećaju na Al-Qaidu i ETA-u

TERORISTIČKI napadi u Madridu, u kojima je, prema najnovijim podacima poginulo 192 ljudi, a 1.430 je ozlijeđeno, imaju karakteristike i terorističke mreže al Qaide i baskijske separatističke skupine ETA-e, ocijenio je u četvrtak jedan američki stručnjak, a mogućnost da je riječ o djelu islamističkih terorista ne isključuje ni španjolska vlada.

"U napadima su prepoznatljive karakteristike ETA-e kao i al-Qaide", rekao je neimenovani američki dužnosnik.

"Nekoliko napada, u gotovo isto vrijeme, znak je al-Qaide. No ETA je također znala napadati vlakove i mjesta koja obilaze turisti, rekao je i dodao da nijedna mogućnost zasad nije isključena.

Odgovornost za napade, najkrvavije u povijesti Španjolske i Europe, još nitko nije preuzeo.

U međuvremenu, španjolski ministar unutarnjih poslova objavio je da je u jednom kombiju u mjestu Alcala de Henares, u blizini Madrida, pronađena kaseta sa stihovima Kurana na arapskom i sedam detonatora. Kombi je ukraden u Madridu prije desetak dana.

Ministar je naglasio da istražitelji i dalje smatraju da je za napade najvjerojatnije odgovorna ETA, no nije isključio mogućnost da bi krivci mogli biti i islamistički teroristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Istraga je u prvom redu usredotočena na ETA-u, no treba istražiti i druge mogućnosti", rekao je ministar Angel Acebes.

Grad Alcala de Henares, 35 kilometara zapadno od Madrida, polazište je četiriju vlakova koji su bili mete napada.

Acebes je precizirao da je kaseta istovjetna kasetama "koje se obično koriste za podučavanje Kurana", dajući naslutiti da bi se moglo raditi o pokušaju skretanja istrage na krivi trag.

Kazao je također da se eksploziv kojim su počinjeni napadi nalazio u 12 putnih torbi. U svakoj je bilo između osam i 10 kilograma eksploziva. Eksplozivno punjenje sastojalo se od dinamita, kojeg obično koristi ETA. Nije, međutim, poznato o kojoj je vrsti dinamita riječ jer je svo eksplozivno punjenje uništeno u eksploziji. ETA je, naime, u dva navrata u Francuskoj ukrala dinamit titadin.

Agencija dpa javlja da španjolska policija traga za dvojicom sumnjivaca koji su viđeni kako ulaze i izlaze iz nekoliko vlakova u Alcali de Henares.

Zabranjeno političko krilo ETA-e Batasuna objavilo je da ETA nije upletena u napade te da bi odgovoran mogao biti "arapski otpor".

Španjolska vlada proglasila je trodnevnu žalost, a deseci tisuća ljudi prosvjedovali su protiv napada diljem zemlje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara