Američki istraživači tvrde da rak ima veze s debljinom

Američki istraživači tvrde da rak ima veze s debljinom

DEBLJINA igra važnu ulogu u izazivanju raka, pokazalo je najnovije istraživanje Američkog društva za rak.

Prema tom istraživanju 14 posto slučajeva raka u muškaraca i 20 posto u žena može se pripisati pretilosti.

Prema procjenama 90.000 Amerikanaca godišnje umre od raka koji je izazvala prvenstveno pretilost i pretjerana težina, utvrdilo je istraživanje objavljeno u četvrtak u časopisu New England Journal of Medicine. Samo pušenje izaziva više slučajeva raka, oko 170.000 godišnje.

Istraživanje provođeno 16 godina na 900.000 ljudi iz svih dijelova Sjedinjenih Država pokazalo je da debljina povećava rizik dobivanja svih oblika raka i to što je veća pretjerana težina, to je veći rizik.

Muškarci u skupini s najvećom težinom imaju 52 posto veće izglede da umru od raka nego oni normalne težine, dok žene s najvećom težinom imaju 62 posto više izgleda da umru od raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači samo donekle razumiju što zapravo dovodi do raka u slučajevima pretilosti. Navode kako masno tkivo proizvodi pretjerane količine estrogena i steroida koji igraju ključnu ulogu u nastanku raka dojke i drugih endokrinih tumora. Pored toga, pretilost vodi pretjeranoj proizvodnji inzulina što se povezuje s rakom. Također se navodi i povezanost debljine i izljeva želučane kiseline u jednjak što povećava broj slučajeva raka jednjaka.

Procjenjuje se da je 30 posto Amerikanaca debelo, a još 35 posto ima pretjeranu težinu.

Ranija istraživanja ukazuju također da debljina uzrokuje 11 posto slučajeva smrti od srčanih bolesti kod muškaraca i 14 posto kod žena. Pretilost izaziva i dijabetes i niz njegovih sporednih učinaka, među kojima artritis i moždane udare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara