Amnesty: U peticiji protiv izuzeća Amerikanaca od ICC-a i potpisi iz RH

NITKO ne može imati imunitet za najgore zločine protiv čovječnosti pa ni Sjedinjene Države koje bi mogle činiti pritisak na Hrvatsku da s njima sklopi sporazum o nekažnjavanju Amerikanaca pred Međunarodnim kaznenim sudom (ICC), upozorava u petak Amnesty International Hrvatske (AIH).

U priopćenju medijima AIH zahvaljuje građanima RH koji su među 84.598 osoba iz cijelog svijeta u rujnu 2002. potpisali web peticiju - međunarodni odgovor na svjetsku kampanju SAD-a uperenu protiv Stalnog Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

´Nitko ne može imati imunitet za najgore zločine protiv čovječnosti´, poručio je Amnesty International povodom predaje međunarodne web peticije vladama svijeta.

Uz peticiju AI poziva vlade da ne sklapaju sporazume o izuzeću američkih državljana od progona i neizručenja američkih građana ICC-u.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takav sporazum zasad je potpisalo 19 zemalja (Afganistan, Džibuti, Dominikanska Republika, Istočni Timor, Salvador, Gambija, Honduras, Indija, Izrael, Maršalovi otoci, Mauritanija, Mikronezija, Nepal, Palau, Rumunjska, Šri Lanka, Tadžikistan i Uzbekistan), no nijedna ga nije ratificirala.

U svojem priopćenju hrvatski Amnesty International ocjenjuje kako postoji velika prijetnja da i Hrvatska, zbog pritisaka, potpiše sporazume o nekažnjavanju Amerikanaca te dodaje da zahtjev za sklapanje sporazuma s nekom od država američka vlada obično nadopunjuje prijetnjom o povlačenju vojne ili neke druge vrste pomoći te da toga ´vjerojatno nije bila pošteđena ni Hrvatska, iako vlasti o tome šute´.

Rimski statut Stalnog Međunarodnog kaznenog suda (ICC) stupio je na snagu 1. srpnja 2002. a do siječnja 2003. ratificiralo ga je 87 zemalja, među kojima i Hrvatska. Predviđa se da će sud početi djelovati ove godine i da će se u njega u New Yorku od 3-7. veljače birati 18 sutkinja/sudaca, među kojima je i hrvatski kandidat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara