ANKETA Bi li roditelji trebali držati svoju djecu na uzici?

ANKETA Bi li roditelji trebali držati svoju djecu na uzici?

Screenshot: YouTube

TRAGIČNA smrt gorile Harambe u zoološkom vrtu u Cincinnatiju u SAD-u, kojeg su prošlog vikenda upucali zaštitari nakon što je trogodišnji dječak upao u njegov kavez, podijelila je javnost, piše CNN.

Jedni se pitaju je li kriva reakcija uprave zološkog vrta koja je dopustila mogućnost da se gorili uopće netko približi. Drugi smatraju da se gorilu nije trebalo ubiti već samo omamiti. Trećima su krivi isključivo roditelji koji su dijete pustili iz vida dovoljno dugo da nađe svoj put unutra.

I dok traje prepucavanje o tome tko je kriv, mnogi se pitaju kako napraviti da se ovakve stvari ne događaju.

Neki su predložili da se uvede neka vrsta zakona koja bi nalagala da se djecu drži na uzici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trebala je svoje dijete držati na uzici pa bi znala da je sigurno", napisao je jedan komentator.

Pitanje vođenja djece na uzici odavno je kontroverzan pristup, a glavno pitanje je je li se radi o dobroj stvari koja pomaže ili o ponižavanju djece. S jedne strane, roditelji u tom slučaju uvijek imaju dijete u vidnom polju. Konkretno, u ovom slučaju ne bi moglo doći do toga da dijete uđe u kavez s gorilom.

Ali, s druge strane, korištenje uzice za kontroliranje djece može učiniti djecu da manje slušaju i uče od roditelja, a roditelje da manje objašnjavaju djeci što se smije, a što ne smije raditi. Prevelika kontrola djece također može učiniti da oni kasnije, kad ih se jednom pusti, imaju manje znanja i vještina u interakciji s drugim ljudima.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara