Ankete: Građani BiH o prijevremenim izborima

PREMA istraživanju kojega je na prostoru Bosne i Hercegovine u razdoblju od 2. do 13. veljače ove godine proveo Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, ispitanici su se uglavnom izjasnili za prijevremene izbore u BiH, prenose danas banjolučke Nezavisne novine.

Anketiranjem 4.230 punoljetnih gradana Federacije BiH, Republike Srpske i distrikta Brčko pokazalo se da ispitanici u RS podržavaju ideju o prijevremenim izborima (njih 62,2 posto), dok se 21,2 posto izjasnilo protiv. U Federaciji BiH je odgovor na ovo pitanje drugačiji: za prijevremene izbore izjasnilo se 37,7 posto građana, dok takvu opciju ne podupire 41,3 posto ispitanika. Ukupno, za prijevremene izbore na razini države BiH izjašnjava se 53,4 posto ispitanika dok je protiv njih 27,6 posto anketiranih.

Na razini BiH 73,8 ispitanih izjasnilo se za zadržavanje postojećeg uređenja BiH, za promjenu je 16,1 posto, a nešto više od 10 posto nema svoj stav o ovom pitanju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U RS je postojećom vlašću zadovoljno tek 22,1 posto ispitanih, a nezadovoljstvo je izrazilo 61,8 posto dok je 16,1 posto indiferentno. Simpatije za vlast u Federaciji BiH su podijeljene: zadovoljstvo je izrazilo 38,3 posto a nezadovoljstvo postojećom vlašću 38,7 posto ispitanih, dok je na razini BiH ovaj omjer drugačiji - postojeća vlast odgovarajuća je za 31,4 posto ispitanih dok je nezadovoljstvo iskazalo 52,2 posto ispitanika (16,4 posto je bez ikakvog stava).

(Hina) xspod ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara