Annan poziva na analizu dosadašnjeg rada UN-a

UJEDINJENI narodi morali bi provesti analizu svojeg dosadašnjeg načina rada, uključujući i moguće izmjene unutar Vijeća sigurnosti, kazao je za subotnji Financial Times glavni tajnik organizacije Kofi Annan.

S obzirom da su Sjedinjene Države od UN-a zatražile veću pomoć u Iraku, Annan je za list kazao: "Moramo razmotriti na koji je način strukturiran međunarodni mir i politika sigurnosti te na koji način oni funcioniraju."

"Ako su se izazovi s kojima se suočavamo izmijenili, moraju se izmijeniti i odgovori na njih. Moramo biti u stanju prilagoditi naše institucije i strukture da bismo se suočili s tim izazovima", rekao je glavni tajnik UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
UN je suočen s jednom od najtežih kriza u svojoj 58-godišnjoj povijesti. Nedavno su ga potresale podjele između zemalja članica u pogledu rata u Iraku, a sada se suočava s novim globalnim prijetnjama u pogledu sigurnosti. Prošli su mjesec u bombaškom napadu na glavni stožer organizacije u Bagdadu poginule 22 osobe.

Annan je izjavio kako namjerava predložiti "ponovno povezivanje" ključnih tijela poput 15-članog Vijeća sigurnosti i Opće skupštine.

(Hina) mh nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara