Atkinsova dijeta stvara "emocionalne zombije", tvrde istraživači

DIJETA siromašna ugljikohidratima poput Atkinsove može izazvati promjene raspoloženja i depresiju zbog koje se oni koji se bore s viškom kilograma mogu osjećati kao "emocionalni zombiji", ustvrdili su ovih dana istraživači.

Kontroverzna Atkinsova dijeta bogata bjelančevinama i siromašna ugljikohidratima, već je izazvala kritike brojnih liječnika koji se boje da bi mogla povećavati opasnost od dugotrajnih zdravstvenih problema poput oštećenja bubrega, visokog kolesterola ili dijabetesa.

Sada su nova istraživanja provedena u Americi pokazala da bi mogla utjecati na duševno zdravlje i uzrokovati mrzovolju, umor i bezvoljnost.

Dr. Judith Wurtman i njezini kolege iz istraživačkog centra Tehnološkog instituta u Massachusettsu utvrdili su da mozak prestaje regulirati serotonin kad osoba prestane jesti ugljikohidrate.

Serotonin podiže raspoloženje i smanjuje apetit, a unošenjem ugljikohidrata prirodno se potiče njegova proizvodnja. Antidepresivi, primjerice, čine serotonin aktivnijim u mozgu i pomažu regulirati raspoloženje. No ugljikohidrati prirodno potiču rast razine serotonina pa on djeluje kao svojevrsno prirodno umirujuće sredstvo.

Istraživanjem je ispitana razina serotonina u mozgu 100 dobrovoljaca koji su bili na različitim dijetama, neki su jeli mnogo mesa i drugih proteina, a neki više ugljikohidrata, odnosno kruha i žitarica.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se da mozak stvara serotonin samo kada osoba jede ugljikohidrate iz šećera ili škroba. No prema riječima istraživača, sve se pokreće samo onda ako se ugljikohidrati konzumiraju s vrlo malo ili nimalo bjelančevina.

Ovo otkriće može objasniti zašto osoba koja pojede velik odrezak i dalje osjeća glad: mozak ne proizvodi dovoljno serotonina koji utječe na smanjenje apetita.

Budući da žene imaju manje serotonina u mozgu nego muškarci, dijeta u kojoj ima malo hrane koja potiče njegovu proizvodnju može uzrokovati njihovu razdražljivost. Prema riječima dr. Wurtman, neki su ljudi pravi ovisnici o ugljikohidratima i imaju potrebu pojesti određenu količinu kako bi njihovo raspoloženje bilo stabilno. Oni osjećaju promjenu raspoloženja, najčešće kasno popodne ili navečer, a s tom promjenom dolazi i potreba da pojedu nešto slatko ili puno škroba.

Istraživači tvrde da će osoba koja jede bjelančevine kada ima potrebu za ugljikohidratima postati mrzovoljna, razdražljiva i umorna.

No isto tako, pojedemo li nešto bogato masnoćama poput mesa i sira dodatno će se stvoriti osjećaj umora, letargije i apatije. Prema riječima istraživača, konzumiranje puno masnoća učinit će nas "emocionalnim zombijima".

"Kada nekome oduzimate ugljikohidrate, to je kao da osobi u pustinji uzmete vodu", tvrde istraživači dodajući da je serotonin ključan za kontrolu apetita i zaustavljanje prejedanja, ali i za reguliranje raspoloženja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara