Austrijska banka: "Tajni računi hrvatske elite u RBA zadrugama su krivotvorina"

Austrijska banka: "Tajni računi hrvatske elite u RBA zadrugama su krivotvorina"

Foto: Index, Google Maps

"NIKADA nismo zaprimili zahtjev od strane Austrijske agencije za nadzor financijskog tržišta (FMA). Budući je čitav dokument krivotvoren, dali smo nalog našim odvjetnicima da poduzmu pravne korake", rekao je Michael Spitzer, povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske.

Lista od 168 poznatih Hrvata

Naime, ovog vikenda više je manjih portala objavilo navodni dokument RBA Grupe, s popisom navodne štednje 168 poznatih Hrvata među kojima ima šefova stranka, aktualnih i bivših zastupnika, sudaca, glumaca i pjevača. U objašnjenju stoji da je dokument iz Raiffeisen Grupe u Austriji odaslan austrijskoj Agenciji za nadzor financijskog tržišta (FMA), a na izravan upit Odjela za prevenciju pranja novca i financiranja terorizma unutar navedene agencije.

Nalog je direktoru Raiffeisen-Landesbank Steiermark AG-a, Markusu Mairu, navodno uputila predstavnica Agencije Martina Andexlinger. Isti je naslovljen "Zahtjev za predaju popisa hrvatskih klijenata". Na popisu se nalazi niz visokopozicioniranih osoba iz hrvatskog javnog života. Popis sugerira da mnogi bivši dužnosnici navedeni u dokumentu nisu prijavili novac u Austriji u sklopu svojih imovinskih kartica.

No, nakon objave dokumenata sumnju u autentičnost izazvalo je nekoliko detalja. Na listi su se nalazile samo poznate osobe, bez anonimaca. Od politike do estrade. Iako se radi o banci, iznosi su bili zakruženi, odnosno svi su završavali na "00", a neka od imena krivo su napisana.

Koljaja: To je dio moje kaznene prijave

"Riječ je o sadržaju kaznene prijave koju sam podnio 9. lipnja, a dokument sam dostavio nizu institucija. Od Sabora, Dorha, Uskoka, Ministarstva financija, Europskoj komisiji te istražnim organima Austrije i Njemačke", kaže za Index Nenad Koljaja, jedan od predstavnika oštećenika RBA štedno-kreditnih zadruga. Koljaja tvrdi kako je dokument autentičan, ta da mu u FEMA-i nisu htjeli ni potvrditi ni demantirati autentičnost dokumenta.

"Tražim da se to ispita. Naš slučaj više je puta bio na Saboru, no nikada do kraja nije ispitan, odnosno nikada nije donesena odluka", kaže Koljaja koji u svemu vidi spregu parlamentarne i sudačke vlasti u Hrvatskoj. Njegova udruga tvrdi da  su austrijske štedno-kreditne zadruge (RBA) odobrile oko 80 milijardi kuna kredita od 2003.g. do danas te sumnja u međunarodno pranje novca.

RBA štajerske banke već su ranije objavile da su plasirale oko 3000 austrijskih kredita hrvatskim građanima u ukupnom iznosu od 250 milijuna eura, što bi bilo oko 2 milijarde kuna.

Slijede tužbe jer je dokument krivotvoren

Koljaja tvrdi da je i sam ispitivao autentičnost dokumenta odnosno popisa te da je razgovorao s nizom osoba koji se nalaze na tom popisu.

"Kod nekih me iznenadilo znanje o RBA odnosno njihova upućenost u naše probleme, a kod drugih kako su rješavali svoje probleme s bankama. Sve mi je to bilo vrlo čudno", kaže Koljaja koji je najavio konferenciju za novinare u sljedeća dva do tri dana. 

Koljajine dokumente iz prijave objavio je portal Seebiz, u kolumni Domagoja Margetića, a RBA je najavila tužbe te odbijaju sve navode.

"Raiffeisen banke Štajerske odlučno odbijaju sve navode na internetskom portalu Seebiz.eu, objavljene 12. lipnja 2016. godine, u kojima se ističe da više uglednih hrvatskih državljana ima štedne račune u austrijskim Raiffeisen bankama. Naime, Seebiz.eu objavio je u potpunosti krivotvoreni dokument kojim se željelo dovesti javnost u zabludu", stoji u reakciji RBA.  

Uputili smo upit austrijskoj FMA još u subotu navečer, no do sada nismo dobili nikakav odgovor. Potpisnik ugovora tadašnji je direktor Markus Mair koji je danas u Upravi Styria Medija Grupe, pa smo pokušali doći i do njega. No, nije se do sada oglasio o ovom slučaju.  

No, mnogi koji su ovih dana mogli pročitati svoje milijunske "štednje", iznenadili su sve ovakvim člankom.

Lučin: Pa to je lako provjeriti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikad nisam imao nikakav račun u toj banci, ni kune, pa to je valjda lako provjeriti", kazao je Šime Lučin za Index koji je prema tom dokumentu trebao imati oko 1,3 milijuna eura.

Dobili smo i bivšeg šefa INA-e Davora Šterna, koji je također demantirao informaciju.

Štern: Kamo sreće...

"Ma kakvi, to vam je izmišljotina. Kamo sreće", kazao nam je Štern, a koji bi prema dokumentu trebao imati 5,8 milijuna eura.

I šef IDS-a, pulski gradonačelnik Boris Miletić, demantirao je navode o računu u Austriji.

"Obzirom na podmetanja u nekim medijima i velik broj upita koje sam danas dobio, javno tvrdim: sva imovina uredno je unesena u Imovinsku karticu koja je javno dostupna", kaže Miletić na svom Facebook profilu.

Obersnel: Bace te u močvaru pa se ti valjaj

"Nikada nisam imao niti imam bankovni račun u Austriji. Takva podmetanja neće me smesti u nastavku političke borbe za Istru!", zaključuje Miletić.

"Netko te baci u močvaru pa se ti valjaj. Nemam ni račun, čak ni kredit, a kamoli ušteđevinu u RBA. Sve sto imam je u mojoj imovinskoj kartici koja je javno dostupna", reagirao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke koji se također našao na popisu bogataša.

Glavaš najavio tužbu

Branimir Glavaš koji se također našao na popisu s 4,5 milijuna eura, najavio je tužbe.  Glavaš je na svom službenom profilu objavio da će obavezno zahtijevati od RBA da mu se isplati ti novci.

"Ukoliko to ne postoji onda slijedi tužba zbog niza kaznenih djela. Od kleveta, sramoćenja, falsificiranja bankovnih dokumenata....itd...itd", najavio je Glavaš.

Tereza Kesovija: Dokle seže mašta!?

Uspjeli smo dobro nasmijati i poznatu hrvatsku pjevačicu Terezu Kesoviju koja prema popisu ima gotovo 1,2 milijuna eura

"Vi to ozbiljno! Pa dokle seže ta mašta? Do Vrapča? Jooj, neka mi donesu taj novac, sve ću im potpisati", šali se Kesovija dodajući kako je ipak riječ o neodgovornim ljudima kada se tako bave tuđim životima.

Hebrang najavio kaznenu prijavu

"Zbog štete po čast i ugled obitelji podnijeti cemo kaznenu prijavu", najavio je Andrija Hebrang čija se supruga našla na listi s gotovo 15 milijuna kuna. Naime, Hebrang tvrdi kako njegova supruga kao ni jedan član njegove obitelji nije imao račun u toj banci.

Konzevativci traže istrage

No neke stranke kao Hrvatska konzervativna stranka danas traži da se dokument istraži.

"U povodu objavljivanja dokumenata s astronomskim iznosima na bankovnim računima hrvatskih poznatih osoba u Raiffeisen banci, među kojima ima aktivnih političara te osoba iz svijeta sporta i estrade, koje je tijekom vikenda objavilo nekoliko hrvatskih portala, Hrvatska konzervativna stranka poziva sve nadležne institucije Republike Hrvatske, u prvom redu DORH, da istraži autentičnost objavljenih dokumenata", stoji u priopćenju stranke Ruže Tomašić, a traži i očitovanje zastupnika. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara