Beograd: Među 50-ak svjedoka tužiteljstva i svjedoci iz Hrvatske

MEĐU 50-ak svjedoka koje je predložilo Specijalno tužiteljstvo Srbije za ratne zločine na suđenju šestorici optuženih za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, ima i hrvatskih državljana, izjavila je tajnica Okružnog suda u Beogradu Sonja Prostran.

"Identitet i podijetlo svjedoka za sada ne želimo otkrivati zbog njihove vlastite sigurnosti", izjavila je ona agenciji Beta, dodajući da su za ispitivanje svjedoka "u optjecaju različite varijante, uključujući i video-konferencije", ovisno o tome "hoće li se do nastavka suđenja osigurati nužna tehnička sredstva za taj način saslušavanja svjedoka".

Glasnogovornik Specijalnog tužiteljstva za ratne zločine Bruno Vekarić izrazio je zadovoljstvo početkom suđenja, dodajući da je bilo očekivano da optuženi negiraju sudjelovanje u zločinu nad najmanje 192 vukovarska civila, te da "očekuje da ishod suđenja bude povoljan za tužiteljstvo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vekarić je kazao da ne može komentirati dokaze prije nego što oni budu izneseni na sudu, ali je naglasio da je - osim dokaza koji su dobiveni od Haškog tužiteljstva - Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine i samo pribavilo veliki broj dokaza.

"Dokazni materijal koji nam je dostavilo Haško tužiteljstvo odnosi se na četiri osobe. Mi smo optužili sedam ljudi", kazao je Vekarić.

Za ratni zločin na Ovčari optuženi su Miroljub Vujović i Stanko Vujanović, nekadašnji zapovjednik Teritorijalne obrane Vukovara i njegov zamjenik, te Jovica Perić, Ivan Atanasijević (ranije Ivica Husnik), Predrag Madžarac i Milan Vojnović, dok je sedmi optuženi Mirko Vojinović, dan prije početka suđenja 9. ožujka, preminuo od posljedica ozljeda zadobivenih pokušajem samoubojstva.

Suđenje šestorici optuženih nastavlja se 27. travnja ove godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara