Biskup Bogović na Božić strašio vjernike "djecom iz epruveta i frižidera"

Piše: R.I.
četvrtak, 26.12.2013. 11:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Biskup Bogović na Božić strašio vjernike "djecom iz epruveta i frižidera"

Screenshot: RTL

GOSIPIĆKO-senjski biskup Mile Bogović božićnu je čestitku iskoristio kako bi iznio svoje stavove o djeci i obitelji, plašeći vjernike dolaskom djece na svijet "mračnim putovima medicinskih eksperimenata, epruveta i frižidera".

Na jučerašnjoj je misi istaknuo da "dijete u zadnje vrijeme plaše raznim frižiderima i epruvetama iz kojih bi trebao izići, a ne zna gdje mu je početak, gdje su mu roditelji i koji su".

Poruka pisane božićne čestitke vjernicima išla je u istom smjeru:

"U predbožićno vrijeme nametnuta nam je rasprava o drukčijem poimanju braka i obitelji, o drukčijem poimanju čovjeka kao muškog i ženskog i o njegovim pravima. Ono što je u tome zabrinjavajuće što je na toj vjetrometini novog rasporeda dijete ostalo 'bez krova nad glavom' neosigurano i nezaštićeno u nekom zapuštenom skloništu, tretira se kao slučajno i prigodno", istaknuo je.

"Već je to dovoljan znak za uzbunu, jer je dijete budućnost čovječanstva; ako je ugroženo dijete, ugroženo je i čovječanstvo. Hoće li dijete biti plod osobne ljubavi supružnika, hoće li se roditi u okruženju u kojem ima sigurne uvjete za svoj rast i dobar odgoj, kao što su brak i obitelj, ili će se njegov dolazak i razvoj kretati mračnim putovima medicinskih eksperimenata, epruveta i frižidera i biti prepušteno poslije nestabilnim zajednicama - o tome doista, ovisi ne samo dobro djeteta nego i čovječanstva. Zato je prijeko potrebno da se uvijek dobro odvagne, kada se govori o sudbini djece, što slijedi sutra i prekosutra ako se prihvati i ozakoni neki prijedlog, da se dobro promisli kamo i dokle teče ta rijeka iz izvora koje danas stvaramo", nastavio je Bogović.

"Djetetu se ponekad ne priznaje ni pravo rođenja"

"U raspravama o djeci i o budućnosti čovjeka čuju se često mišljenja koja se već sutra pokažu kriva, kao da se na čovjeku mogu praviti neodgovorni eksperimenti – pa da vidimo što će biti! Dijete se, nerijetko, pojavljuje kao biće na koje netko ima pravo, ali nije, pritom, jasno treba li tom djetetu osigurati prava koja mu pripadaju. Ne priznaje mu se, katkada, pravo rođenja, ni pravo na očinsku i majčinsku skrb. Neprirodno je tražiti pravo na dijete bez spremnosti na prirodno majčinstvo i očinstvo. Opasno je da se i dijete počne vrednovati po normama tržišne ekonomije, poput robe. Kada je dijete ugroženo, ugrožena je budućnost čovječanstva.

Ne kaže se bez razloga: 'Dajte dijete majci!' Nema jače veze od one: majka – dijete. Nema boljeg razumijevanja nego na toj crti. Majčin organizam mijenja se u skladu s potrebama djeteta. Ne mogu se naći neki bolji uvjeti za rast djeteta nego li je to majčinska ljubav i nježnost te očeva zaštita i potpora. Znanost potvrđuje da je dijete slika svojih roditelja i da su oni najpozvaniji i najprimjereniji da ga odgajaju, da mu pomažu u rastu. Kada je iz nekih razloga nemoguća prisutnost bioloških roditelja u odgojnom procesu, nadomješta se to nečim drugim, ali nikako se to drugo ne može staviti na istu razinu s onim prvim. Zamislimo mi svoj rast bez svijesti o postojanju oca i majke kraj nas!", istaknuo je među ostalim te čestitao vjernicima Božić i Novu godinu.

Komentari (122)
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

 • mbprofil   Objavljeno prije godinu dana
  Ovaj ko da je iz kurca ispao...


 • maret31   Objavljeno prije godinu dana
  Ma taj Bogović ima više puta čudne propovijedi, ova je još spada u njegove normalnije. Bila sam prisutna i na bizarnijim ispadima ovog tipa od tada bježim kad čujem da on dolazi!


 • tececR   Objavljeno prije godinu dana
  ako želiš biti dosljedan, onda izbaci sve lijekove iz kuće i da više nisi išao k zubaru kad te boli zub jer je Bog tako htio


 • Domina051   Objavljeno prije godinu dana
  Ista stvar po pitanju skromnosti koju propagiraju. U Vatikanu zlata više nego u svim trezorima zajedno. O nekretninama da i ne pričam. 


 • net_monster   Objavljeno prije godinu dana
  Eh Bogoviću, sirotišta broje tisuće djece, a još nije zabilježeno  da je tamo smješteno iti jedno dijete iz epruvete. Sva su ta nesretna djeca začeta u utrobi neke kršćanske keruše majke uz svesrdnu pomoć kršćanske pijandure oca. Dijete iz epruvete je sa strpnjom čekano, voljeno, maženo i paženo. A kad dadeš dijete kršćanskoj materi i ćaći, koji su se parili alkoholizirani, onda imaš sirotišta i male klošare i prosjake. Vele ljudi, prvo očistite smeće u svojemu dvoru, pa onda zavirujte preko plota.


 • komenijus   Objavljeno prije godinu dana
  Demografska situacija u hrvatskoj je očajna, mladi ljudi koji žele djecu sve češće nisu u stanju zatrudnjet bez medicinske pomoći, i onda se ovaj genijalac pojavi..  katastrofa..


 • Domina051   Objavljeno prije godinu dana
  Ma ne mogu baš ni blebetati jer se bave nečim iz neke druge dimenzije - duhovnim. To njihovo nema doticaja s ničim ovozemaljskim. A onda kad im kažeš da si vidio duha kažu da duhovi ne postoje.  Ma tko će im udovoljit.

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije