Sanader: Striedinger laže! Nije me vidio u Klagenfurtu!

Sanader: Striedinger laže! Nije me vidio u Klagenfurtu!

Foto: Goran Mehkek / Cropix

"WOLFGANG KULTERER mi je rekao da je Ivo Sanader obećao Hypo banci povlašten položaj na hrvatskom tržištu u zamjenu za proviziju od pet posto", izjavio je na Županijskom sudu u Zagrebu Guenther Striedinger, nekadašnji direktor odjela za inozemne poslove austrijskog Hypa i Kultererov blizak suradnik.

> Kronologija suđenja

Događaj na koji se Striedinger referira datira iz sredine devedesetih, kada je Ministarstvo vanjskih poslova s Hypo bankom dogovaralo kredit za kupovinu zgrada diplomatskih predstavništava u svijetu. Sanaderova provizija je, prema Striedingerovim riječima, dogovorena na sastanku u četiri oka između Kulterera i Sanadera.

Striedinger je kasnije, u skladu s Kultererovim uputama, sastavio bilješku o tom sastanku, koju je tužiteljstvo priložilo kao dokaz. Takve provizije, naime, prema austrijskom zakonu nisu kazneno djelo, a Striedinger kaže i da su bile sasvim normalne. Slične provizije koje je Hypo banka tada isplaćivala osobama koje su im pomagale u pregovorima oko izdavanja kredita varirale su između jedan i pet posto, s tim da su najčešće bile oko dva ili tri posto.

Misterija Eugena Laxe

U dokumentu koji je Striedinger sastavio o uvjetima dogovora između Kulterera i Sanadera stoji i podatak da će funkciju posrednika između Sanadera i Hypo banke obavljati osoba po imenu Eugen Laxa. Dogovoreni iznos provizije, tvrdi Striedinger, Laxi je isplaćen u gotovini u nekoliko navrata. "Osobu koja se predstavljala kao Eugen Laxa vidio sam u Klagenfurtu, u sjedištu Hypo Leasinga, kada je dolazio po novac", kazao je Striedinger.

Misterioznog muškarca koji se predstavljao kao Laxa Striedinger nije mogao točno opisati. Kazao je samo da se radilo o osobi između 30 i 45 godina. Nije mogao znao reći niti je li svaki put dolazila ista osoba ili je bilo više različitih "Laxa". No, potvrdio je da osoba koja je dolazila u Klagenfurt po novac nije bio Ivo Sanader. Striedinger dodaje kako mu u cijeloj priči ništa nije bilo čudno, jer je isplatu vršio Kulterer osobno. "Pretpostavio sam da je Kulterer identificirao Laxu", objašnjava Striedinger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nije to bio jedini slučaj u kojem je Hypo banka surađivala s misterioznim Laxom. Istoj osobi je provizija isplaćena u još nekoliko slučajeva kreditiranja firmi s državnim jamstvom na hrvatskom i bosanskom tržištu. Sanaderova obrana predočila je dokument iz kojeg se vidi da je Laxa u kasnijem razdoblju kontaktirao Hypo banku sa zahtjevom da mu se provizija ubuduće isplaćuje preko irske firme Bishopsdale. Striedinger je potvrdio autentičnost tog dokumenta. Svakako treba napomenuti i da, prema Striedingerovu svjedočenju, Laxa koji je uzimao provizije od Hypa nije isti Laxa kojeg je Sanader navodno upoznao u Zagrebu. Taj "ugledni iseljenik" i navodni mason od "Laxe" koji je dolazio po provizije stariji je oko 40 godina.

Striedinger tvrdi da je vidio Sanadera u Klagenfurtu

Striedinger je rekao da je sudjelovao na nekoliko sastanaka predstavnika Hypo banke i hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. Na barem dva sastanka, kaže Striedinger, bio je prisutan i Mate Granić. Tom prigodom je Striedinger upoznao i Sanadera, iako osobno nije sudjelovao u pregovorima. Striedinger je kazao i da je Sanader bio glavni hrvatski pregovarač, te da je Kultereru bivši austrijski ministar vanjskih poslova Alojz Mock preporučio da stupi u kontakt sa Sanaderom zbog njegovog izvrsnog znanja engleskog.

Međutim, vrlo je zanimljivo da Striedinger za vrijeme saslušanja u Klagenfurtu uopće nije spomenuo Sanadera kao pregovarača o uvjetima kredita između MVP-a i Hypa. Također, tek na sudu je Striedinger spomenuo da se, u vrijeme dok su trajali pregovori oko kredita, u Klagenfurtu susreo sa Sanaderom. Kaže da ga je vidio na parkiralištu nedaleko od ureda Hypo Leasinga, o čemu je prošli tjedan svjedočio i Drago Vidaković.

Na primjedbu Sanaderove obrane da je u razgovoru s istražiteljima rekao da se nije nikad u Austriji susreo sa Sanaderom, Striedinger odgovara: "Tada su me pitali samo jesam li ga ikad vidio u Hypo banci, a ne jesmo li se sreli u Klagenfurtu". Sanader je uložio prigovor na Striedingerov iskaz: "Ja u to vrijeme nisam bio u Klagenfurtu, tako da me nije nikako mogao vidjeti na parkiralištu. Također, tvrdim da ga nisu pitali je li me susreo u banci, nego jesmo li se ikad sreli u Klagenfurtu".

Prodanović: Striedinger je potvrdio neke naše tvrdnje

S obzirom da je Striedinger izjavio i da je Sanader, kada ga je susreo, bio u društvu žene koju mu je predstavio kao svoju suprugu, čak su i novinari primijetili da su vrlo zanimljive podudarnosti između Striedingerovog i prošlotjednog Vidakovićevog iskaza. "O tome ćemo govoriti u završnoj riječi", kazao je Čedo Prodanović, te dodao kako odvjetnici zapravo i nisu u potpunosti nezadovoljni iskazom bivšeg direktora u Hypu.

"Striedinger je potvrdio neke od naših tvrdnji. Potvrdio je da je postojala osoba koja se predstavljala kao Eugen Laxa, sasvim je nebitno je li to bio pravi Laxa ili ne, i da je ta osoba uzimala provizije od Hypo banke", rekao je Prodanović dodavši da kako proces odmiče postaje jasno da "pada pozlata s nekih stvari koje su pojedini mediji predstavljali kao neupitne činjenice".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara